NOC*NSF Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: "Ik sport niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst"

Yvonne Derksen 29 maart 2021
Sportwereld tegen corona: Ik sport niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst

(Leon Emmen op de golfbaan (foto: Jan Mulders)

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Sportaanbieders passen zich aan waar nodig, maar ook sporters zelf zijn flexibel, want sport doet iets met je. Voor Leon Emmen uit Utrecht is sport een belangrijke invulling van zijn dagelijkse leven. "Mede door mijn beperking vind ik dat ik moet sporten om voldoende kracht te houden om langdurig op protheses te kunnen blijven lopen. Ik sport niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst."

"Sport is voor mij een grote uitlaatklep", vertelt Emmen, die gemiddeld zo’n drie keer per week te vinden is bij UnScared CrossFit en twee keer per week op de golfbaan. "Ik heb een dochter, een kleine op komst, een baan en daarnaast veel andere verplichtingen." Emmen kan zijn hart en ziel dus kwijt in de sport, maar vindt ook de sociale factor én gezondheid erg belangrijk.

Een nieuwe betekenis voor sport

Waarom gezondheid zo’n belangrijke motivator is voor Emmen, wordt snel duidelijk. "Zes jaar geleden raakte ik door een bloedvergiftiging mijn beide onderbenen kwijt." Sport kreeg hierdoor een nieuwe betekenis in zijn leven. "Mede door mijn beperking vind ik dat ik moet sporten. Ik moet voldoende kracht houden om langdurig op protheses te kunnen blijven lopen, dus ik sport niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Dat gevoel van verplichting om te sporten heeft mijn mindset wel veranderd."

Direct na zijn revalidatie heeft Emmen veel nieuwe sporten geprobeerd. "Ik wilde aan mezelf én de wereld bewijzen dat ik er mocht zijn." Sporten als zitvolleybal (op hoog niveau), rolstoelbasketbal en handbiken passeerden de revue. “Uiteindelijk ging ik fanatieker golfen, dat ik overigens ook al vóór ik gehandicapt raakte erg leuk vond. Ik kan golfen met mensen zonder een beperking en dus ook gemakkelijker met mijn vrienden. Daarnaast merkte ik ook dat de combinatie van mentaal en fysiek me heel erg hielp om mijn hoofd leeg te maken.

Maar, voegt Emmen daaraan toe, "Ik was óók op zoek naar een uitdaging waar fysiek meer van me gevraagd werd. Tot het gaatje gaan", zegt hij lachend. "Ik ging eerst een tijd drie keer per week zwemmen, maar ik miste het sporten in groepsverband. Zo kwam ik via bekenden ook bij crossfit terecht."

Leon Emmen Crossfit Foto Martijn Senders

Leon Emmen tijdens crossfit (foto Martijn Senders)

Samen en alleen

In de eerste lockdown kon Emmen met zijn crossfitgroep thuis online lessen volgen via Zoom. Nu sporten ze weer buiten: "De trainer loopt rond om tips te geven, maar de focus ligt nu op individueel sporten in plaats van sporten in groepsverband. Het is niet gemakkelijk om je constant aan te passen aan de maatregelen, ik heb veel respect voor de organisatie."

Voor de golfsport zag het afgelopen jaar er daarentegen heel anders uit: "Golf is een sport waar je altijd al anderhalve meter afstand houdt. We hebben op een paar maanden na 'gewoon' kunnen golfen, soms met wat kleinere flights dan normaal, maar we konden voor het grootste gedeelte van het jaar wel de baan op."

Samen golfen dus, en zelfstandig aan de slag bij crossfit. Terwijl de sociale factor één van de belangrijkste redenen was voor Leon om te starten met crossfit, lijkt golf deze rol juist nu weer in te nemen. Emmen lacht instemmend. "Ik laad op van andere mensen om me heen en golf is in dat opzicht ineens veel belangrijker geworden. Ik kan hier nu én mijn sociale contacten onderhouden én ik heb er de afgelopen tijd nieuwe contacten opgedaan. Sommige mensen van crossfit zijn nu zelfs ook begonnen met golfen. Alleen een rondje spelen hoef ik in ieder geval niet."

Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je je lijf en geest in goede conditie houdt, je weerbaarder wordt. Sport krijgt voor mijn gevoel te weinig aandacht

Júist nu is sport belangrijk

Dat Emmen niet stil zit, is dus wel duidelijk, maar in zijn omgeving ziet hij een andere beweegtrend ontstaan. "Ik heb veel mensen om me heen op sportclubs, die heel actief en fit zijn. Dus zowel op de golfbaan als bij crossfit zie ik vooral veel betrokkenheid. Maar als ik naar mijn directe omgeving kijk, zie ik veel mensen die het moeilijk hebben om lichamelijk bezig te blijven. Voor veel mensen verdwijnt de motivatie om te sporten langzamerhand wel."

Jammer, vindt Emmen: "Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je je lijf en geest in goede conditie houdt, je weerbaarder wordt. Sport krijgt voor mijn gevoel te weinig aandacht: je zou juist nu méér tijd aan jezelf moeten besteden. Fit zijn is zo belangrijk. Het helpt niet als je thuis op de bank gaat zitten."

Wachten op de eerste high five

Emmen is positief gestemd, maar er zijn ook zeker dingen die hij mist vanwege de coronacrisis: "Het gevoel van ‘samendoen’. De high fives tijdens een zware work-out. Dat je samen iets hebt gepresteerd in plaats van naar een scherm te kijken. Die community feeling is voor mij, met name bij crossfit, een groot deel van de sportbeleving. Je sleept elkaar er als het ware doorheen. Dat is nu echt stukken minder."

Er is dan ook één ding dat Emmen als eerste gaat doen als de sport weer volledig open kan: "Iedereen in mijn crossfit groep krijgt een high five en na mijn eerste rondje golf zit ik met een biertje op het terras!"

Deel dit artikel op social media: