Topsport Tokyo 2020

IOC: “Verblijf sporters in olympisch dorp beperkt”

Redactie 7 december 2020
IOC: “Verblijf sporters in olympisch dorp beperkt”

Sporters die komende zomer tijdens de Spelen in Tokio klaar zijn met hun toernooi, moeten binnen 48 uur het olympisch dorp verlaten. Daar heeft het Internationaal Olympisch Comité maandagavond verder invulling aan gegeven. De maatregel maakt deel uit van een reeks maatregelen die het IOC moet nemen, om de impact van de coronapandemie op de Spelen zoveel mogelijk te beperken.

“Wij zijn heel blij dat het IOC in verband met de veiligheid van de sporters komt met duidelijke richtlijnen”, reageert technisch directeur Maurits Hendriks. “Deze duidelijkheid is essentieel voor onze eigen operationele planning.  Maar bovenal zijn ze cruciaal om ervoor te zorgen dat sporters op een veilige manier datgene kunnen doen waarvoor ze naar Tokio gaan, en dat is hun beste prestatie leveren. De komende tijd gaan we met de sporters en de sportbonden in overleg, om te zorgen dat we deze richtlijnen zo goed mogelijk uitvoeren.”

Het IOC en het organisatiecomité van Tokyo 2020 zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met de ontwikkeling van een serie maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit moet ervoor zorgen dat de Spelen voor iedereen zo veilig mogelijk verlopen.

Playbooks

In een serie ‘Playbooks’ worden de richtlijnen gepubliceerd waar alle deelnemers, begeleiders en officials zich aan moeten houden. Dit betreft zaken als het naleven van testregimes, het aanpassen van sportspecifieke regels, de toegestane verblijfsperiode in het olympisch dorp, het aankomst- en vertrekbeleid, mobiliteitsbeperkingen, et cetera. Het eerste Playbook verschijnt online in januari 2021.

Omdat het van directe invloed is op de organisatie van de uitzending van de sporters, heeft het IOC de Period of Stay -richtlijnen maandag al bekendgemaakt aan de nationale olympische comités. Hierin staat onder meer het volgende:

  • Voor een optimale acclimatisatie en om voorafgaand aan een wedstrijd ter plaatse te kunnen trainen, hebben sporters de mogelijkheid om vijf dagen voor de start van hun wedstrijd(en) aan te komen in het olympisch dorp.
  • De sporters worden geacht te acclimatiseren in trainingskampen in Japan, buiten het olympisch dorp.
  • Als de reistijd naar Japan en het tijdsverschil minimaal is, zou het aantal dagen dat een sporter doorbrengt in het olympisch dorp, korter moeten zijn.
  • Sporters moeten maximaal 48 uur na hun uitschakeling of het beëindigen van hun specifieke competitie (wat eerst komt), uit het olympisch dorp (en) vertrekken.
  • Sporters die in satellietdorpen verblijven en klaar zijn met hun competitie, wordt aangeraden niet terug te keren naar het olympisch dorp om de kans op kruisbesmetting te minimaliseren.

Bij de toepassing van de richtlijnen zal rekening worden gehouden met sporttechnische noodzakelijkheden, bijvoorbeeld als een sporter als sparringpartner moet fungeren bij een andere sporter die nog in competitie is. Ook zal er rekening worden gehouden met het acclimatiseren van sporters en staf in Tokio en het bijwonen van ceremonies.

Risico’s beperkt

Het doel van deze richtlijnen is om ervoor te zorgen dat alle NOC's het aantal inwoners van het olympisch dorp minimaliseren, waardoor de risico's op blootstelling aan COVID-19 tot een minimum worden beperkt.

De zorg voor de gezondheid en veiligheid van de sporters en officials heeft bij het IOC de hoogste prioriteit. Deze richtlijnen moeten een stap zijn in die richting.

Deel dit artikel op social media: