Topsport TeamNL Organisatie Sportbonden

Maurits Hendriks: "Ondanks corona blijven de investeringen in topsport op hetzelfde niveau, dat is uitzonderlijk"

30 oktober 2020
Maurits Hendriks: "Ondanks corona blijven de investeringen in topsport op hetzelfde niveau, dat is uitzonderlijk"

Vandaag presenteerde NOC*NSF de verdeling van topsportgelden voor de komende vier jaar. "Fijn om al financiële duidelijkheid kunnen geven voor de komende periode, wat vooral in deze onzekere tijden heel belangrijk is."

Bekijk hieronder de beelden van de online persconferentie van 30 oktober jl.

Tijdens het persmoment schetste Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, eerst het kader waarin de sport zich nu begeeft. "Juist in deze tijd is sport erg belangrijk. Om te doen, zodat je zelf weerbaar en fit blijft. Maar ook om naar te kijken. Sport boeit en neemt je mee ook al zit je thuis. Via de sport blijf je ook in contact met mensen, op het sportveld of door je te realiseren dat je op hetzelfde moment met vele anderen van sport geniet. Vandaar dat ik het erg fijn vind dat we met behulp van de bijdrage van VWS, de afdrachten van de Nederlandse Loterij en de ondersteuning van onze commerciële partners in staat zijn om de topsporters en hun bonden voor komende jaren financieel perspectief te bieden."

Voorbeeld voor de maatschappij

Ook Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, ziet dat de Nederlandse topsporters op dit moment van grote waarde zijn voor de samenleving. "TeamNL is meer dan een verzameling van onze nationale topsporters, het is boven alles een overtuiging. Een overtuiging in het stellen van ambitieuze doelen. De overtuiging dat je het onmogelijke mogelijk kunt maken als je je maar hard genoeg inspant."

"We willen de maatschappij blijven inspireren met hun reis, hun doel, met het vuur dat in hen blijft branden. Door te blijven communiceren wat onze topsporters iedere dag doen om een stapje dichterbij hun droom te komen. En door Nederland te inspireren om te blijven bewegen, ook tijdens de coronacrisis. TeamNL is daarmee hopelijk een voorbeeld voor de maatschappij. Door Nederland te laten zien dat het mogelijk is het maximale uit je talent te halen en je droom te bereiken, ook op de momenten dat het tegenzit. Veerkracht tonen in tijden van crisis."

Van tegenslag naar voordeel

Hendriks gebruikte in januari de metafoor Alle honken zijn bezet richting de Spelen. Hiermee gaf hij aan dat de (potentiële) Tokio-afvaardiging er zeer goed voor stond. Maar dat was, uiteraard, in een tijd waarin corona nog geen rol speelde. Een tijd waarin de Olympische en Paralympische Spelen nog gewoon’ in 2020 plaats zouden vinden. "Hoe buig je die tegenslag om in een voordeel? Hoe zorg je ervoor dat je het maximale rendement haalt uit de extra tijd die we hebben gekregen?  Dat is de vraag waarmee we met alle coaches en technisch directeuren aan de slag zijn gegaan", zegt Hendriks.

"We hebben gelukkig veel sporters gezien die goed uit die eerste corona-maanden zijn gekomen. Kijk naar Femke Bol, die records aan elkaar rijgt. Neem Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Kiran Badloe die als een speer uit de lockdown kwamen. Hetzelfde gold voor onze roeiers. Zij en vele anderen hebben zich de afgelopen maanden op een prachtige manier laten zien. Maar helaas gebiedt de eerlijkheid te zeggen, dat deze groep in de minderheid is. Een groot deel van TeamNL heeft geen internationale competities kúnnen spelen. Zij missen een meetpunt en weten daardoor niet goed waar ze staan ten opzichte van de rest van de wereld."

Voor corona investeerden we in kansrijkheid. Dat blijven we doen. We blijven talentvolle sporters identificeren en laten ze instromen in een fulltime opleidingsprogramma. Daarmee borgen we ons succes in de toekomst
Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF

Investeren in kansrijkheid

NOC*NSF heeft een langetermijnvisie met betrekking tot de topsportgelden, om rust te creëren in een onrustige wereld. En dat is een uitgebreid proces waarin alle betrokkenen worden meegenomen. "Voor corona investeerden we in kansrijkheid. Dat blijven we doen. We blijven talentvolle sporters identificeren en laten ze instromen in een fulltime opleidingsprogramma. Daarmee borgen we ons succes in de toekomst. We verdelen de gelden onder de programma’s die potentie hebben."

"De graadmeter hiervoor is om 'gebenchmarkt' te kijken naar de prestatiemogelijkheden binnen de desbetreffende sport. We vergelijken onze sporters dus met hun concurrenten uit andere landen in hun discipline. Het gaat niet alleen om hun resultaten, maar ook om ontwikkeling op gebieden als fysieke, mentale, cognitieve en sociale ontwikkeling. Dit gebeurt niet op onderbuikgevoel, maar op feiten. We doen dit als NOC*NSF samen met de sportbonden. Die onderbouwen hun plannen en geven de te verwachten groeicurves aan."

Het bedrag dat verdeeld wordt onder de topsportprogramma’s en Centra voor Topsport en Onderwijs is grotendeels afkomstig van de Rijksoverheid en de Nederlandse Loterij en wordt aangevuld met de eigen bijdragen van de sportbonden en CTO’s. De som wordt gecompleteerd door onder meer inkomsten uit het bedrijfsleven en een bijdrage van het Internationaal Olympisch Comité.

Vleuten Nederlandse Loterij800

Annemiek van Vleuten

"We zijn ontzettend dankbaar dat we deze ondersteuning mogen ontvangen en zijn gebrand om dit vertrouwen terug te betalen aan de samenleving. Het is fijn om al financiële duidelijkheid kunnen geven voor de komende periode, wat vooral in onzekere tijden heel belangrijk is. Ondanks corona blijven onze investeringen in topsport op hetzelfde niveau, dat is uitzonderlijk."

"De gelden worden alleen verdeeld onder erkende, fulltime topsport- en opleidingsprogramma’s, die onder de regie van een bond vallen. Die beoordelen we op kansrijkheid. Wat ook meeweegt is de verschillende dynamiek die er tussen sporten is. Zo is zeilen een sport met veel materiaal. Langeafstandlopen heeft veel hoogtestages. Ons voorstel wordt getoetst door een extern panel. Dit is dus een open proces, waar goed en streng op gecontroleerd wordt."

We zijn ontzettend dankbaar dat we deze ondersteuning mogen ontvangen en zijn gebrand om dit vertrouwen terug te betalen aan de samenleving
Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF

Uitdagende periode

De nieuwe verdeling van de gelden gaat per 2021 in. “We gaan een uitdagende periode tegemoet. Dat komt omdat een deel van de topsportprogramma’s nog draait in aanloop naar Tokio. Ondertussen lopen er ook al programma’s richting de Spelen van 2024 en starten de wintersporten hun olympische seizoen richting de Spelen in Beijing 2022. We hebben in een periode van negen maanden tweemaal een Olympische Spelen en een European Youth Olympic Festival. De ambities en prestatieniveau van de Nederlandse topsport groeit. De middelen blijven gelijk. Dat geeft spanning. We wilden meer toekennen dan we hadden. Dat was de vervelende vaststelling."

Die schaarste is ten koste gegaan van de diepte van de investering in een aantal sporten. "Ook hadden we graag meer nieuwe sporten een kans willen geven te gaan bouwen aan een topsportprogramma. Dat lukte niet. De programma’s die goed draaiden tot en met dit jaar, willen we natuurlijk voortzetten. De wens om daarin verder uit te breiden, is beperkt gelukt."

"Daarnaast hebben we de financiering van een aantal programma’s gestopt, omdat er te weinig ontwikkeling inzat. Dat zijn wegrace (onderdeel van de motorsport, red.), tafeltennis en de schietsport. Hiertegenover staat dat we gaan starten met investeren in rolstoelrugby en parabadminton."

Deel dit artikel op social media: