NOC*NSF Sportverenigingen Coronavirus en sport

"Neem je verantwoordelijkheid, pas goed op elkaar én geniet van de sport"

Reemt Borcherts 4 september 2020
"Neem je verantwoordelijkheid, pas goed op elkaar én geniet van de sport"

Het eerste weekend van september. Voor veel sporters het moment waarop het nieuwe seizoen begint. Maar door de coronacrisis is die start van het sportjaar anders dan we gewend zijn. Met onze voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg spreken we over de nieuwe fase waarin de sport is beland. "Laten we met elkaar ervoor zorgen dat het sporten mogelijk blijft."

"Deze maand zetten we een volgende stap", zegt Van Zanen-Nieberg. "Voor de zomer mocht er gelukkig weer getraind worden. Bonden en clubs hebben alles uit de kast getrokken om dat op een verantwoorde manier te doen. En dat hebben ze echt op een fantastische wijze gedaan. Als ik zie hoe clubs - groot en klein - dat georganiseerd hebben, dan maakt mij dat heel trots. Er zijn oplossingen bedacht om iedereen zo normaal mogelijk te laten sporten. Informatieborden geplaatst, looproutes uitgezet, alternatieve trainingen bedacht. Met elkaar hebben we in deze coronatijd een veilige sportomgeving gecreëerd. Dat is knap, mooi en bijzonder."

De toeschouwers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In deze nieuwe fase is de rol van die groep van groot belang.
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF

Blijf op anderhalve meter

Nu is het dus tijd voor die volgende fase. "Het is een spannende stap. Clubs gaan weer bij elkaar op bezoek. Er komt meer verkeer op een sportcomplex en langs de lijn. Juist tegen het publiek zou ik, in navolging van minister Van Ark, willen zeggen: houd je alsjeblieft aan de regels. Blijf op anderhalve meter, let op de instructies bij een andere vereniging. Ga niet in kluitjes langs de velden staan. In deze nieuwe fase is de rol van die groep van groot belang. De toeschouwers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zorg ervoor dat de sporters de ruimte krijgen. Alleen dan kunnen we blijven genieten van de sport. Want dat moeten we natuurlijk ook doen dit weekend."

"Mijn tweede advies: houd elkaar in de gaten. Pas goed op elkaar. Het klinkt misschien wat streng, maar het handhaven de regels doe je ook samen. Bescherm jezelf, maar ook anderen. Help elkaar, op een vriendelijke manier. Laat je aanspreken, als je ergens te gast bent. En word dan niet boos op de mensen die het zo goed mogelijk proberen te regelen. De clubs moeten niet de dupe worden van de toeschouwers. Bij iedereen die aan het begin staat van het nieuwe seizoen merk ik energie en enthousiasme. Dat gevoel willen we behouden. We mogen koesteren dat we deze fase hebben bereikt. Laten we dan alsjeblieft ook ons best doen om die veilige omgeving te behouden. Als we dat op gepaste wijze doen en het gaat goed, is er hopelijk weer meer mogelijk."

Bij iedereen die aan het begin staat van het nieuwe seizoen merk ik energie en enthousiasme. Dat gevoel willen we behouden.
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF

Uiteraard gaat Van Zanen-Nieberg zelf in haar woonplaats Den Haag ook komend weekend een kijkje nemen langs de velden. "Even langs de tennisvereniging Berg en Dal. En natuurlijk even kijken bij mijn handbalcluppie Hellas, waar ik al jaren rondloop. Netjes op afstand en met veel plezier. Het is toch ook heerlijk dat dit weer kan?"

Deel dit artikel op social media: