NOC*NSF Coronavirus en sport Sportverenigingen

Trainen onder tropische temperaturen in coronatijden

12 augustus 2020

Overal in ons land starten deze week de trainingen en Nederland heeft te maken met een hittegolf. De temperatuur blijft, afgaand op de verwachtingen, de komende tijd hoog, waarbij de grens van 30 graden meermaals wordt overschreden. Wat betekent dat voor je training en wat is de invloed van de coronamaatregelen? Jordy Reneerkens vertelt over zijn eerste ervaringen in de afgelopen dagen.

Reneerkens is trainer van het O21-team bij VVV Venlo en daarnaast trainer van de amateurs bij VV Walram uit Valkenburg. Sinds vorige week zijn de trainingen weer gestart en hij geeft toe dat de combinatie van tropische temperaturen en coronarichtlijnen aandacht vraagt. "Vandaag zijn we begonnen met de training. In het kader van de coronarichtlijnen moeten we erop letten dat geen speler een bidon van een medespeler gebruikt. Dat was in het verleden heel normaal, maar mag nu dus niet. Ik vertel de spelers dat je, als je bidon leeg is, deze moet gaan vullen. En - als je merkt dat je meer nodig hebt - in het vervolg misschien beter twee bidons mee kan nemen. Ook is het slim om vóór de training al goed te drinken." De bidons van de spelers zijn voorzien van een sticker met het nummer, dat correspondeert met het spelertricot. Op die manier kunnen spelers snel zien welke bidon de zijne is.

Bidons Walram800

Veel drinken, uit je eigen bidon, is belangrijk

Schaduw

Veel drinken is een belangrijke maatregel, die voor Reneerkens ook ertoe leidt dat een training qua tijd langer duurt dan gebruikelijk. "De arbeids-rust-verhouding wordt met dit weer aangepast, omdat er meer drinkpauzes worden ingelast. Om dezelfde effectieve trainingstijd te hebben, duurt een training dan een minuut of tien langer." De pauzes probeert Reneerkens waar mogelijk op schaduwplekken te laten plaatsvinden, "maar dat lukt niet altijd."

Kleding

Ook over de kleur van de kleding probeert Reneerkens de spelers te adviseren. "Sommige spelers worden gefaciliteerd in hun trainingskleding, dan is dat wat lastiger. Maar zo mogelijk moet de kleding zo licht mogelijk van kleur zijn. Witte kleding heeft de voorkeur: wit weerkaatst warmte uit de omgeving. Zwart absorbeert de warmte juist waardoor je het nog warmer krijgt."

Kunstgrasveld

Trainen op een kunstgrasveld is vele malen warmer dan op een natuurgrasveld, aldus Reneerkens. "Als de jongens met hun kunstgrasvoetbalschoenen aan het trainen zijn, dan hoor je ze regelmatig zeggen dat het brandt onder hun voeten. Dat is op natuurgras veel minder het geval."

Douchen

Na afloop van de training is het goed om lauwwarm te douchen. "Vooral niet te koud douchen, anders blijf je aanhoudend transpireren." En dat douchen moet dan weer plaatsvinden met inachtneming van de coronarichtlijnen, dus moeten de spelers de 1,5-meter daarbij regel aanhouden."

Alcohol

Reneerkens heeft bij zijn clubs niet zo veel te maken met spelers, die nog een lange 'derde helft' na afloop in de kantine doorbrengen. "Enerzijds is het te warm om in de kantine te zitten, maar daarnaast werk ik met spelers waar dit niet zo aan de orde is. Ik werk met ambitieuze jongeren, die het voetbal heel belangrijk vinden. We hebben in dat kader ook afspraken gemaakt, en daaronder vallen onder andere ook dat alcohol en roken daar niet in past."

Voor clubs, waar na afloop van een training de afsluiting wel nog in de kantine of op het terras plaatsvindt, daar zijn uiteraard ook alle coronarichtlijnen van kracht (te vinden bij de overheid en Koninklijke Horeca Nederland). "En alcoholvrij is bij deze temperaturen dan een heel verstandig alternatief!", aldus Reneerkens.

Deel dit artikel op social media: