NOC*NSF Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport Sportbonden

Sportwereld tegen corona: Flexhockey maakt door corona een versnelling door

Yvonne Derksen 3 augustus 2020
Sportwereld tegen corona: Flexhockey maakt door corona een versnelling door

Wat doen sportorganisaties in ons land om hun steentje bij te dragen tijdens de coronacrisis? Er ontstaan in deze lastige tijden tal van mooie en innovatieve initiatieven om Nederland in beweging te houden. Vandaag: hoe de coronacrisis flexhockey een versnelling liet maken.

Dat de ongebonden sporter steeds belangrijker wordt merkt vrijwel iedere vereniging en iedere bond. De groeiende trend houdt ook de KNHB al een tijdje bezig: een nieuwe manier van sporten vraagt om een nieuw en bovenal meer flexibel sportaanbod. Het idee van flexhockey is dus niet nieuw binnen de bond, maar door de coronacrisis wél in sneltreinvaart opgepakt. "De competities gingen bijvoorbeeld niet door en daardoor hadden wij intern meer mogelijkheden om met flexhockey aan de gang te gaan", legt Frank van Barneveld, werkzaam bij de KNHB, uit. Het resultaat? Een versnelde start van de ontwikkeling van een platform waarop al het flexhockeyaanbod van verschillende verenigingen gebundeld kan worden. 

Het platform is een soort ‘marktplaats’ waarop de verenigingen hun eigen flexhockey aanbod kunnen presenteren en waar bezoekers het gewenste aanbod kunnen afnemen. Het platform wordt aan alle hockeyverenigingen beschikbaar gesteld, zodat het flexibele hockeyaanbod op één overzichtelijk portaal is gebundeld en de flexhockeyer eenvoudig het aanbod in zijn of haar omgeving kan vinden.

Met flexhockeyaanbod focussen we ons voornamelijk op ex-hockeyers die het spel missen maar bijvoorbeeld geen zin of tijd hebben om in het weekend competities te spelen. Of maar een gedeelte van het jaar willen hockeyen

Kritisch naar eigen aanbod kijken

Niet alleen de bond, maar ook de hockeyclubs zien in dat de noodzaak voor flexhockey nu groter is dan ooit. "Naast dat we in onderzoeken al jaren terugzien dat Nederlanders steeds vaker buiten verenigingsverband om gaan sporten, hebben ook hockeyverenigingen door de coronacrisis kritisch naar hun eigen aanbod moeten kijken. Tot nu horen we van verenigingen, gelukkig, dat nog relatief weinig leden hun lidmaatschap door corona hebben opgezegd, maar financieel hebben de verenigingen zeker klappen gehad. Daardoor hebben ook zij zichzelf de vraag gesteld: hoe zien we de toekomst voor ons?"

Van Barneveld vertelt ons meer over het concept: "Met flexhockeyaanbod focussen we ons voornamelijk op ex-hockeyers die het spel missen maar bijvoorbeeld geen zin of tijd hebben om in het weekend competities te spelen. Of maar een gedeelte van het jaar willen hockeyen." Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een zomer- of wintercompetitie. "Maar ook voor nieuwe spelers is flexhockey zeker interessant. Via dit soort flexibele mogelijkheden kunnen meer mensen sporten zoals dat bij hen past. Het is een win-win voor de vereniging en de sporter."

Sportwereld Tegen Corona Knhb760

Flexhockey maakt door corona een versnelling door

Flexhockey als alternatief

MHC Liberty is één van die clubs die door de coronacrisis begonnen is met het aanbieden van een vorm van flexhockey: Hockey 7. Een speciale competitie waar teams van zeven spelers aan mee kunnen doen. In het seizoen spelen de teams om de week twee wedstrijden. Kortom: het team heeft minder spelers nodig en de spelers hebben minder verplichtingen. Jeroen Beex, voorzitter van MHC Liberty: "Wat je ziet als er een tijdje niet gehockeyd kan worden is dat mensen zich minder verbonden voelen aan je club. Als logisch gevolg zagen we dan ook een groter aantal opzeggingen dan normaal. Via de KNHB hoorden we over Hockey 7. Een goed alternatief, want door het kleinere teamverband hoeven er dus geen volledige teams weg te vallen wanneer we, door opzeggingen, geen elftal meer kunnen vormen."

Hockey 7 is dus náást een manier om een flexibel aanbod aan te bieden voor nieuwe spelers ook een manier om leden te behouden. Binnen MHC Liberty zijn ze er ook nu, vóór de start van het seizoen, al druk mee bezig. "We spelen nu de zomeravondcompetitie, waar verschillende teams gewoon een gezellig partijtje spelen. Een voorloper van het seizoen van Hockey 7. Als extra dimensie hebben we gevraagd om per team minimaal twee niet-leden in te schrijven als deelnemer. Zo hopen we mensen te activeren om lid te worden."

Beex geeft aan dat de zomercompetitie nu al zijn vruchten afwerpt: "Al in anderhalve maand tijd hebben we hierdoor 11 nieuwe inschrijvingen voor het nieuwe seizoen. Allemaal voor de Hockey 7 competitie!"

Deel dit artikel op social media: