NOC*NSF Partners

Van tegenslag naar kans: Kiran Badloe trapt Rabobank Summerschool af met inspirerend webinar

31 juli 2020
Van tegenslag naar kans: Kiran Badloe trapt Rabobank Summerschool af met inspirerend webinar

Rabobank Lek en Merwede is begaan met het lot van de vele clubs in de regio. Niet bij de pakken neerzitten maar samen de schouders eronder zetten en de koe bij horens vatten. Daar houden ze in deze regio van. Om die reden hebben zij de Summerschool langs de rivieren opgezet, waarbij drie topsporters een webinar geven. Dit doen zij niet voor niets: “Het is leerzaam om te zien hoe sporters omgaan met tegenslag en teleurstelling. Zij weten alles over twijfels en onzekerheid, maar ook over optimisme, een sterke wil en veerkracht,” aldus directievoorzitter Roelf Polman.

Dinsdag 28 juli jl. trapte Kiran Badloe af in de eerste webinar van de Summerschool. Met bescheidenheid vertelt Kiran Badloe in het eerste webinar over zijn route naar de top. Hij is het nieuwe boegbeeld van de Nederlandse windsurfers en gaat naar alle verwachting goud winnen in Tokio 2021. Al is die verwachting niet zo zeker meer, omdat er even geen zicht is op zijn concurrenten nu ook die sport voorlopig stil ligt.

Broederstrijd

Het verhaal van Kiran is al breed uitgemeten in de pers, maar om het van hemzelf te horen, zorgt alsnog voor kippenvel. Hoe hij als 9-jarig jongetje alle andere sporten kansloos achter zich liet omdat hij verliefd was geworden op het echte werk: windsurfen. De broederstrijd met Dorian van Rijsselberghe die voor groot succes én vriendschap heeft gezorgd. En natuurlijk dat ene beschikbare Olympisch ticket dat daaruit volgde, wat hem zonder Dorian niet was gelukt. Het succes van deze broederstrijd, waar de vriendschap en harde concurrentie hand in hand gingen, werd vooral gekenmerkt door het delen van kennis. Elkaar nodig hebben om allebei beter te worden en daarmee intussen al drie jaar lang (and counting) te domineren binnen de windsurfsport.

Cirkel van invloed

Waar Kiran vooral de koppeling maakt met de moeilijke tijden die sportclubs en organisaties nu doormaken, is het accepteren van de wisselende omstandigheden die kenmerkend zijn voor zijn sport. Bij weinig tot geen wind of juist heel harde wind, je weet nooit hoe de race loopt voordat je start. Het is bijna een Cruijffiaanse uitspraak, maar een open mind om informatie binnen te halen en snel te kunnen schakelen is hierin cruciaal. Kennis delen is daarin opnieuw zeer nuttig voor zowel sportclubs als sporters.

Toen de Olympische Spelen door zijn neus werden geboord, had dat veel impact op Kiran. Ondanks het begrip baalde hij flink. Vragen als ‘Wat moet ik hiermee? Hoe ga ik hier mee om? Wat is in deze crisis nou echt van waarde?’ speelden door zijn hoofd. Wat hem daarin hielp was het creëren van routine en proberen om zo goed mogelijk in te spelen op de dingen die je kunt controleren. De cirkel van invloed, wie kent hem niet, zorgde bij Kiran voor acceptatie en anticipatie: “Het individuele balen is niets in vergelijking met de wereldgezondheid.”

Zodra het je niet meer moeilijk wordt gemaakt, bestaat de kans dat je motivatie en scherpte verliest
Kiran Badloe

Hij koos ervoor om zijn focus, energie en tijd in positieve zaken te stoppen. Leven in het hier en nu, van dag tot dag bekijken “Wat weet ik vandaag?” en daar dan het beste van maken. Hij kan nu meer tijd thuis doorbrengen, oefenen met zijn gitaar en zich inzetten als inspirator voor duurzaamheid. Dit doet hij via het ambassadeurschap voor missieH2 en Dutchwavemakers.

Een belangrijk thema voor Kiran: als windsurfer wordt hij direct geconfronteerd met de plastic soep en de impact van global warming op de weersystemen. Met zijn grote schare volgers kan hij de belangrijke boodschap rondom duurzaamheid breed overbrengen.

Focus op het proces

Ook al is Kiran pas 25 jaar en heeft hij nog een rijke carrière voor de boeg, een nieuw aanstormend talent is op dit moment de trainingspartner van Kiran. Ook daarin staat het kennisdelen weer centraal. “Zodra het je niet meer moeilijk wordt gemaakt, bestaat de kans dat je motivatie en scherpte verliest.” De meest waardevolle tip die hij ons tot slot nog mee wil geven is om niet te focussen op het doel, maar op het proces. “Ga van Ik moet dit bereiken, naar Hoe ga ik dit bereiken? Je zult merken dat je efficiënter, gemakkelijker en met meer plezier je doelen bereikt.”
Kiran trapte af in de speciale Summerschool langs de rivieren die Rabobank Lek en Merwede organiseerde in samenwerking met de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden, Sliedrecht, West-Betuwe en Vijfheerenlanden en met de ondernemersclubs in de regio.

Er staan nog twee inspirerende webinars op de planning: Op 25 augustus met zeilster Marit Bouwmeester en op 29 september met oud-schaatser Mark Tuitert. Met de Summerschool langs de rivieren wil Rabobank Lek en Merwede zoveel mogelijk mensen bereiken en inspireren. Als inwoners langs de rivieren kennen ze de kracht van water. Deze topsporters maken maken dus een logische verbinding met de regio.

Rabo ClubSupport

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen op het gebied van sport en cultuur. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land en zijn daarmee het cement van onze samenleving.

Om deze onschatbare waarde van verenigingen te waarborgen zet Rabobank zich samen met NOC*NSF, de aangesloten sportbonden, LKCA en Kunstbende in om verenigingen meer zelfredzaam en toekomstbestendig te maken. Dit doen we met Rabo ClubSupport.

Iedere vereniging heeft vanzelfsprekend zijn eigen unieke ambities. En binnen iedere vereniging spelen specifieke thema’s en vraagstukken een rol. Op welk gebied wil jouw vereniging zich versterken? Door het binden van meer vrijwilligers? Door verduurzaming van de accommodatie? Een solide sponsorplan? Welke ambities jouw vereniging ook heeft, wij helpen je graag verder met het realiseren ervan. Dat doen we met 1-op-1 ondersteuning, masterclasses, workshops, en de Verkiezing Club en Clubheld van het jaar.

Deel dit artikel op social media: