Sportdeelname Coronavirus en sport Sportwereld tegen corona Sportbonden

Sportwereld tegen corona: hoe de KNZB Nederlanders activeert om te zwemmen deze zomer

Yvonne Derksen 30 juli 2020
Sportwereld tegen corona: hoe de KNZB Nederlanders activeert om te zwemmen deze zomer

Wat doen sportorganisaties in ons land om hun steentje bij te dragen tijdens de coronacrisis? Er ontstaan in deze lastige tijden tal van mooie en innovatieve initiatieven om Nederland in beweging te houden. Vandaag: de Zomertour van de KNZB.

Op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen: dat is het doel van de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) voor deze zomer. Het leidde tot de opstart van de Zomertour: een tour langs meer dan 25 zwembaden, campings en vakantieparken in de provincie Overijssel waar de KNZB clinics aanbiedt aan bezoekers.

Daniel Schildkamp, woordvoerder van de KNZB, praat ons bij: “Het is wel interessant om te kijken wat je als zwembond kan betekenen voor de samenleving. Nu zoveel mensen in eigen land op vakantie gaan is het voor ons een mooie manier om de verschillende zwemsporten, in combinatie met beachvarianten van sporten als voetbal en badminton, op een laagdrempelige manier aan te bieden. We willen graag mensen in beweging krijgen.”

In samenwerking met topsporters, onder wie synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer en speelsters van het Nederlands waterpoloteam, worden steeds weer leuke, wisselende clinics georganiseerd in Overijssel. Daniel voegt snel toe: “Een groot compliment voor de provincie Overijssel en Sportservice Overijssel, dat zij dit zo snel samen met ons konden oppakken en uitrollen!”

Nu zoveel mensen in eigen land op vakantie gaan is het voor ons een mooie manier om de verschillende zwemsporten op een laagdrempelige manier aan te bieden
Daniel Schildkamp, woordvoerder KNZB

De eerste clinics zijn inmiddels georganiseerd. “Tot nu toe loopt het heel goed en zijn de deelnemers enthousiast,’’ vertelt Schildkamp. “Toevallig hadden we met de opening slecht weer, maar alsnog waren er 30 kinderen. Uiteindelijk hopen we op ongeveer 3000 deelnemers.”

Voor herhaling vatbaar

Een van de eerste clinics die is georganiseerd vond op 13 juli plaats in het Twentebad. We spreken Bas Groeneweg, een van de trainers die actief is bij zwemvereniging WS Twente, in het Twentebad. “We hoorden dat de KNZB op Zomertour ging en dachten meteen: hier moeten we wat mee. Het is leuk om mensen eens voor iets anders dan een training in het zwembad langs te hebben.”

Samen met een collega is Groeneweg de hele dag aanwezig geweest: “Er zijn die dag in totaal vier clinics georganiseerd: synchroonzwemmen, swimstar, waterpolo en zeemeerminzwemmen.” Alle vier waren een groot succes. “De clinics waren vrij divers en trokken dus verschillende doelgroepen met verschillende interesses. Bij swimstar gaat het vooral om leuke spelletjes zoals parcours en waterbasketbal. Maar bij waterpolo proberen we vooral een zo goed mogelijk beeld te vormen van de sport. Deze clinic werd gegeven door Vivian Sevenich en Simone van de Kraats, twee speelsters  uit het Nederlands team, zij deden het erg goed en wisten veel mensen enthousiast te maken.”

Groeneweg lacht: “Het was trouwens ook best leuk om een wedstrijdzwemmer mee te zien doen aan synchroonzwemmen. Het is een heel andere sport, maar zo’n clinic biedt wél een leuke manier om een keer mee te doen.”

Clinic parazwemmen

Ook deze week komt de KNZB weer langs in het Twentebad. “Alleen bieden we deze keer ook de clinic parazwemmen aan – een belangrijke doelgroep die we niet over het hoofd willen zien!”

De vereniging is er zeker van dat de tour succesvol wordt: “De bond heeft dit ontzettend snel voor elkaar weten te krijgen. Het concept moet nog groeien maar is zeker voor herhaling vatbaar. Ook wij als vereniging halen hier zeker wat uit. We hebben tijdens de clinics al een aantal ouders gesproken en ik ben er van overtuigd dat we een aantal kinderen in het nieuwe seizoen terug gaan zien voor een proefles!”

Deel dit artikel op social media: