Sportgeschiedenis Sporthistorie Sportbonden

Vooraanstaand sportbestuurder Piet van der Kruk overleden

7 juni 2020
Vooraanstaand sportbestuurder Piet van der Kruk overleden

NOC*NSF heeft met verdriet vernomen dat Piet van der Kruk op 78-jarige leeftijd is overleden. Hij is de laatste Nederlander die als gewichtheffer deelnam aan de Olympische Spelen. Op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad eindigde hij op de negende plaats bij de zwaargewichten. 

Piet van der Kruk heeft tijdens en vooral na zijn sportcarrière veel voor de Nederlandse sport betekend. Hij had een scherp oog voor wat er nodig was in Nederland om tot zo’n hoge sportdeelname te komen als nu het geval is.

Duizend sporthallen

Zo was hij medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Verenigingshallenplan en later hoofd van de afdeling sportaccommodaties van de Nederlandse Sportfederatie (NSF, nu NOC*NSF). In 1993 opende hij samen met NSF voorzitter Marten Kastermans in Gouda de duizendste multifunctionele sporthal, de Zebra. Op dat moment groeide het aantal sporthallen met ongeveer dertig per jaar. In zijn tijd werden meer dan duizend sporthallen en over de honderd atletiekaccommodaties gebouwd.

Piet van der Kruk stond aan de basis van veel ontwikkelingen die van de sport in Nederland een krachtige en maatschappelijk belangrijke sector hebben gemaakt.

Van der Kruk was in die tijd ook bestuurslid van het Nationaal Instituut voor de Sportgezondheid en werd in 1998 directeur van het toenmalige Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken, de voorloper van de Nederlandse Dopingautoriteit.

Krachtsport


Binnen de Nederlandse krachtsport was Van der Kruk bondscoach van de nationale selectie van gewichtheffers en onder andere voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport Bond (KNKB). Tot in 2016 was Van der Kruk tv-commentator op Eurosport bij het gewichtheffen. Van der Kruk is in 1997 benoemd tot erelid van de KNKB.

Piet van der Kruk heeft zich altijd ingezet voor de sport in Nederland en stond aan de basis van veel ontwikkelingen die van de sport een krachtige en maatschappelijk belangrijke sector hebben gemaakt.

De sport is hem veel dank verschuldigd en wenst zijn familie, vrienden en bekenden sterkte met het verwerken van dit verlies.

Deel dit artikel op social media: