Lausanne 2020 Jeugd Olympische Spelen Topsport Lausanne 2020

Jeugd Olympische Spelen smaakt naar meer

Redactie 22 januari 2020
Jeugd Olympische Spelen smaakt naar meer

Leerzaam en succesvol. Dat waren de Jeugd Olympische Spelen volgens chef de mission Marianne Timmer voor Talent TeamNL. Onze sporters behaalden in Lausanne en Sankt Moritz vier goud, vier zilver en een bronzen plak. “Iedereen liet het beste van zichzelf zien. Bij de één leverde dat een PR op, bij de ander een medaille, bij weer een ander een zinnig leermoment.”

Om in de toekomst te presteren, leggen topsporters een lange weg af. De Jeugd Olympische Spelen is een mooi evenement in de sportieve ontwikkeling van talenten. “De sporters hebben een prachtige olympische ervaring opgedaan,” vertelt Marianne Timmer. “Het meedoen aan de Jeugd Olympische Winterspelen is een uniek feest. Met verschillende sporten, met heel veel nationaliteiten. Het is professioneel opgezet. Als sporter en als staf moet je samenwerken, aanpassen, focussen en presteren binnen een team. Onder die druk het beste van jezelf laten zien. Hier kan je zo veel leren!”, aldus de drievoudig olympisch schaatskampioen. “Het mooie is: de sporters beseffen dat zelf ook heel goed. En ze laten me weten: dit smaakt naar meer!”

De sporters hebben een prachtige olympische ervaring opgedaan
Marianne Timmer

“Vorig jaar deed ik mee met het Europees Jeugd Olympisch Festival. Dat was hartstikke mooi”, vertelt shorttrackster Michelle Velzeboer die in Lausanne zilver won. “Maar dit is weer een heel stuk groter en grootser. Nog meer sporters, goed georganiseerd. En het niveau van de competitie is heel hoog. Vaak moet ik de wedstrijd zelf ‘maken’, maar hier zijn de tegenstanders zo goed dat ik me echt aan hen kan optrekken.”

Talent TeamNL liet zich met vijftien sporters in vier takken van wintersport zien bij dit evenement: ijshockey, langebaanschaatsen, shorttrack en snowboarden. Marianne is enthousiast: “De sporters hebben het supergoed gedaan. Naast alle opgedane ervaringen leverde de Jeugd Olympische Spelen ook nog vier gouden, vier zilveren en een bronzen medaille op. We doen echt mee in de top van de jeugd. In elke sport nemen we een medaille mee.”

Al die medailles op een rij:

  • Isabel Grevelt, langebaanschaatsen: goud op de 500m
  • Myrthe de Boer, langebaanschaatsen: goud op de 1500m
  • Iris van Houten, ijshockey: goud met haar team in de 3x3 mixed NOC competitie
  • Diede van Oorschot, shorttrack: goud met haar team in de mixed NOC team relay
  • Kimberly Collard, ijshockey: zilver met haar team in de 3x3 mixed NOC competitie
  • Dylan Wesseling, ijshockey: zilver met zijn team in de 3x3 mixed NOC competitie
  • Melissa Peperkamp, snowboard: zilver op de slopestyle
  • Michelle Velzeboer, shorttrack: zilver op de 500m
  • Melissa Peperkamp, snowboard: brons op de big air

Melissa Peperkamp draagt vlag

Met een feestelijke show worden vanavond in Lausanne de Jeugd Olympische Spelen afgesloten. Snowboardster Melissa Peperkamp draagt namens Talent TeamNL de Nederlandse driekleur bij de traditionele vlaggenparade. Chef de mission Marianne Timmer licht toe: “Melissa is de eerste Nederlandse die als freestyle snowboardster een olympische medaille pakt. En dan nog wel twee! Uniek voor ons land zonder bergen. Vanwege haar prachtige prestaties en vanwege haar positieve uitstraling krijgt Melissa de eer om namens Talent TeamNL de Nederlandse vlag te dragen.”

Vanavond draagt het IOC de Olympische vlag officieel over aan Gangwon. De Zuid-Koreaanse provincie organiseert over vier jaar de volgende editie van de Jeugd Olympische Winterspelen. De infrastructuur van PyeongChang 2018 wordt dan volop ingezet om een nieuwe generatie topsporters te laten proeven van de olympische sfeer.

Deel dit artikel op social media: