Topsport IOC

Rita van Driel in IOC-commissie voor toewijzing Spelen

4 oktober 2019
Rita van Driel in IOC-commissie voor toewijzing Spelen

De Nederlandse Rita van Driel is door IOC voorzitter Thomas Bach benoemd in de Future Host Commission voor de Winterspelen. Deze commissie zal belangrijke aanbevelingen geven over de plek waar in de toekomst Olympische- en Paralympische Spelen gehouden kunnen worden.

Rita van Driel, lid van het IPC Governing Board en in Nederland voorzitter van de Alliantie Sporten en bewegen voor iedereen: “Ik ben blij en vereerd met de benoeming in deze belangrijke nieuwe commissie. Het is mooi om mijn kennis en ervaring in te mogen zetten bij de nieuwe aanpak om host cities te kiezen.”

Raymon Blondel, bestuurslid van NOC*NSF met de paralympische sport als speciaal aandachtsgebied, is enthousiast over deze benoeming: "De jarenlange ervaring en zeer grote betrokkenheid, gekoppeld aan Rita's vermogen om op bevlogen maar tegelijkertijd nuchtere wijze tegen belangrijke beslissingen in de sportwereld aan te kijken, maken haar in mijn ogen een uitermate geschikt lid van deze nieuwe Future Host Commission. Ik zie haar inbreng als uiterst relevant en wens haar en de commissie in de nieuwe samenstelling heel veel succes in de komende jaren. "

“Rita zet zich al jaren met veel energie in voor de Olympische en Paralympische familie”, vult NOC*NSF -voorzitter Anneke van Zanen–Nieberg aan. “Het is mooi dat de door haar opgedane kennis en ervaring, met haar benoeming in de host commissie, goed benut wordt. Ik ben er trots op dat zij deze rol mag vervullen, gun het haar van harte en wens haar succes en wijsheid bij de keuzes die ze zullen gaan maken.”

Future Host Commissions

Het IOC koos tijdens haar congres in juni van dit jaar voor een meer gerichte, gestroomlijnde en flexibele aanpak voor de verkiezing van de plek waar de Olympische en Paralympische Spelen in de toekomst worden georganiseerd. Daarbij zal ook het tijdschema flexibeler worden. Belangrijk kenmerk van de vernieuwde aanpak is dat er permanente dialogen worden gehouden met geïnteresseerde steden en landen, of met potentiële gastheren waar het IOC zelf mogelijke interesse wil creëren.

De nieuwe aanpak omvatte ook de oprichting van twee toekomstige ‘Future Host Commissions’, één voor de Zomer- en één voor de Winterspelen. Deze commissies doen aanbevelingen doen aan de IOC Executive Board (EB), die op zijn beurt aanbevelingen doet aan het IOC-congres.

Na overleg met de EB werden in de afgelopen dagen door de IOC-voorzitter de twee commissies ook daadwerkelijk benoemd, met vijf vrouwelijke leden en vijf mannelijke leden voor de Zomerspelen, en vier vrouwelijke leden en vier mannelijke leden voor de Winterspelen.

IOC-leden Kristin Kloster Aasen uit Noorwegen en Octavian Morariu uit Roemenië zitten respectievelijk de zomer- en de wintercommissie voor. De commissies bestaan ​​uit IOC-leden die geen lid zijn van de EB. Bovendien zijn er vertegenwoordigers in opgenomen van de sporters, de internationale federaties (IF's), de nationale olympische comités (NOC's) en het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

Kijk hier voor de gehele samenstelling van de commissies, opgenomen in het nieuwsbericht van het IOC.

Deel dit artikel op social media: