Topsport Wetenschap Coaching

Voedingsexperts bijeen op Papendal bij Conferentie Sports Nutrition

3 oktober 2019
Voedingsexperts bijeen op Papendal bij Conferentie Sports Nutrition

Bij het leveren van topsportprestaties wordt vaak gekeken naar goede coaches, moderne trainingsfaciliteiten en de beste medische en mentale begeleiding. Maar voor TeamNL is voeding net zo belangrijk. ‘Het is de brandstof die ervoor moet zorgen dat de motor van onze sporters draait’, zegt technisch directeur Maurits Hendriks.

Verkleinen kloof wetenschap en praktijk

Daarom organiseerde TeamNL woensdag de derde editie van de conferentie Sports Nutrition. Op de conferentie waren maar liefst 260 deelnemers afgekomen om te luisteren naar de beste experts ter wereld. Van hoog aangeschreven voedingswetenschappers tot gerenommeerde voedingsdiëtisten waren naar Papendal gekomen. Doelstelling was het vergroten van de kennis en het verkleinen van de kloof tussen de wetenschap enerzijds en de praktijk anderzijds.

De invloed van voeding wordt steeds groter in de sport

De invloed van voeding wordt steeds groter in de sport, meent Asker Jeukendrup, expert voeding binnen TeamNL. ‘In sommige gevallen kan het zelfs het verschil betekenen tussen winst of verlies. Wedstrijden worden bepaald op honderdsten van seconden. Dan moet je er dus voor zorgen dat je er op elk vlak alles aan gedaan hebt om maximaal te kunnen presteren. Ook op het gebied van voeding.’

Verbetering niet alleen door meer training

Daar sluit Hendriks zich bij aan. Volgens hem worden sporters van TeamNL niet beter door enkel nog meer te gaan trainen. Zij zitten wat betreft trainingsarbeid op hun limiet en kunnen niet nog meer uur op de baan, de tatami, het tartan of in de zaal staan. ‘Het zit hem in de meerwaarde van een verfijnde afstemming.’

Daarmee bedoelt Hendriks dat sporters beter en slimmer moeten trainen. ‘Er is steeds meer bekend over voeding. Wat is wel en niet goed voor een training? Door de toegenomen kennis is het belang van voeding gestegen en speelt het een grotere rol bij het behalen van succes.’

Conference Sports Nutrition 2019 Ruben May12x6

Dat die kennis is toegenomen, is geen toeval. TeamNL investeerde fors in een netwerk van voedingsexperts. Daardoor hebben alle sporters van TeamNL de beschikking over professioneel advies op het gebied van voeding. Hendriks: ‘We zorgen ervoor dat de experts altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.’

‘We zorgen ervoor dat de experts altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

De conferentie Sports Nutrition 2019 was daarvan een mooi voorbeeld. ‘Als we zorgen dat we de beste experts in huis hebben, kunnen zij ook het beste advies aan onze sporters geven. Bovendien hebben we er met Asker Jeukendrup voor gezorgd dat onze experts de beste voedingsexpert ter wereld als hun manager hebben.’

Voedingsexperts van nog grotere invloed

Jeukendrup is te spreken over de manier waarop TeamNL met de pijler voeding omgaat. Maar zoals een topsporter betaamt, is hij altijd op zoek naar verbetering. Volgens hem kunnen de voedingsexperts van nog grotere invloed zijn. ‘Daarom hebben we dit congres georganiseerd en zitten we een dag na het congres met alle experts bij elkaar: ook het werk van de sportdiëtist of voedingsdeskundige is topsport!’

Deel dit artikel op social media: