Sportdeelname Onderzoek

Sporters gelukkiger in het leven dan niet sporters

23 september 2019
Sporters gelukkiger in het leven dan niet sporters

Nederlanders die vaak sporten geven hun geluk een hoger cijfer dan Nederlanders die af en toe bewegen. Sporters die 1 tot 3 keer in de maand sporten beoordelen hun geluk met een 7. Echter, Nederlanders die meer dan 10 keer per maand sporten geven hun geluk een 7.6. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Sport doet iets met je’, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF. Voor de campagne van de NOC*NSF Nationale Sportweek die vandaag start, is gemeten welke emoties er bij sport komen kijken.

Wat doet sport met Nederland?  

Dat sport mensen fitter maakt is een feit, Nederlanders beamen dit zelf wanneer gevraagd wordt wat sport met hen doet. Bijna de helft (46%) geeft aan dat ‘fit zijn’ het meest van toepassing is. Op een 2e plaats met 35% staat ‘maakt mij gelukkiger’. Door sport zitten mensen lekkerder in hun vel, bovendien geeft het meer zelfvertrouwen. Op een 3e plek wordt ‘geeft mij zelfvertrouwen’ benoemd door bijna een derde van de Nederlanders (33%).

Sport inherent aan positieve emoties

Wanneer Nederlanders gevraagd wordt welke emotie sport bij hen oproept, staat plezier met 48% op nummer 1, gevolgd door trots (38%) en blijdschap (37%). Opvallend is dat negatieve emoties, zoals verveling, frustratie en angst bijna niet van toepassing zijn. 3% van de Nederlanders geeft aan dat angst een veelvoorkomende emotie is die bij sport los komt. 

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “Vanaf vandaag start de NOC*NSF Nationale Sportweek. Tien dagen lang staat sporten en bewegen extra in de kijker. Met ‘Sport doet iets met je’ als thema inspireren wij samen met sportclubs, het onderwijs, gemeenten, en andere partners heel Nederland om in beweging te komen. Want zoals uit onderzoek blijkt: sport maakt écht gelukkiger. In alle hoeken van het land vinden sportactiviteiten plaats, met de host cities Nieuwegein, Den Haag en Assen in de hoofdrol. En tegen iedereen zou ik willen zeggen, laat ons weten wat sport met jou doet en deel hier je eigen verhaal.”

Nationale Sportweek Nocnsf Basketbal Willem De Kam

De NOC*NSF Nationale week

De NOC*NSF Nationale Sportweek vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zondag 29 september. Het is de 16e keer dat NOC*NSF samen met bonden, gemeenten, partners, onderwijs en sportclubs de Nationale Sportweek organiseert. Gezamenlijk inspireren we Nederland om in beweging te komen. Het thema dit jaar ‘Sport doet iets met je’, zet in op de maatschappelijke en verbindende kracht van sport. Dit jaar zijn Assen, Den Haag en Nieuwegein hostcity van de sportweek. In deze drie plaatsen vinden er extra veel sportactiviteiten plaats. Ambassadeurs dit jaar zijn onder andere Rico Verhoeven, Yara van Kerkhof, Liemarvin Bonevacia, Twan van Gendt en Bo Kramer. De NOC*NSF Nationale Sportweek is een onderdeel van de Europese week van de Sport en wordt mede gefinancierd vanuit het Erasmus Plus programma. Let’s #BeActive!

Over het onderzoek

Ipsos voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan minimaal 3.000 Nederlanders, in de leeftijdscategorie 5 t/m 80 jaar gevraagd of zij in de afgelopen maand hebben gesport, welke sporten en hoe vaak. Voor de campagne ‘sport doet iets met je’ van de NOC*NSF Nationale Sportweek zijn er een aantal extra vragen gesteld over emoties in relatie tot sport. Het doel van deze vragen is inzicht vergaren in welke emoties er bij sport komen kijken en wat voor effect sport heeft. In de juli-meting 2019 hebben 3089 respondenten deelgenomen aan het onderzoek.

Deel dit artikel op social media: