Sportdeelname Club van het Jaar

Triple ThreaT en Music All Enschede winnaars Club van het Jaar 2019

20 juni 2019
Triple ThreaT en Music All Enschede winnaars Club van het Jaar 2019

Basketbalvereniging Triple ThreaT uit Haarlem en Musicalvereniging Music All Enschede zijn uitgeroepen tot ‘Club van het Jaar 2019’. Zij kregen dit te horen na de juryavond waar ze, samen met alle andere provinciewinnaars, hun clubverhaal mochten pitchen. Naast de titel worden de winnaars beloond met professionele masterclasses die afgestemd worden op de behoeften van de club. En om de clubs extra in de schijnwerpers te zetten, maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm voor hen.

Triple ThreaT: een club met een enorme impact

De jury heeft vele malen kippenvel gekregen tijdens het gesprek met Triple ThreaT en vat de vereniging als volgt samen: “Triple ThreaT is een way of life, een tweede familie. Voor sommigen zelfs de enige familie die ze hebben“. 

Triple ThreaT ligt in Schalkwijk, een zogenoemde achterstandswijk in Haarlem. Een groot deel van de jeugd groeit er op met het gevoel dat zij achtergesteld zijn en eigenlijk niet thuis horen in deze samenleving. Jongeren voelen zich onbegrepen, ongehoord en zijn gefrustreerd. Vaak resulteert dit in een bepaalde afzet tegen de samenleving en alle vormen van autoriteit. Triple Threat (TTT) wil die vicieuze cirkel doorbreken door zich te richten op de talenten en kwaliteiten die een ieder bezit. Iedereen is daarom welkom, het is een hechte en inclusieve sportclub. De oprichters zijn zelf rolmodellen voor de jeugd. Jongens en meiden kijken naar ze op, willen ook zo zijn. En TTT biedt ze die kans.

Door onder andere basketbal wordt de jeugd duidelijk gemaakt dat er kansen genoeg liggen. Kansen verzilveren gaat alleen wel gepaard met discipline, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. En juist dat is wat je meekrijgt als lid van Triple Threat. Het is mooi als je basketbal-talent hebt, het is veel mooier als je je als mens weet te ontwikkelen. Wat jongeren bij de vereniging leren, vertaalt zich naar het dagelijks leven.

De vereniging is hét voorbeeld van een club die impact in de maatschappij realiseert. Door het bestaan van de vereniging krijgen jongeren perspectief en waarden. Ze hebben de mooie ambitie om over een aantal jaar een eigen accommodatie te hebben waarin ze in alle behoeftes van hun leden kunnen voorzien. Kortom, Triple ThreaT is de titel ‘Club van het Jaar’ meer dan waardig.

Een eervolle vermelding in de categorie sport gaat uit naar honk- en softbalvereniging Hsc de Sittard Condors uit Limbricht, Rugby Academy Oost uit Nijmegen en voetbalvereniging ODV uit Wijnjewoude.

Music All Enschede: uitblinker in ondernemerszin en Open Club-gedachte
Music All Enschede is een muziektheatergezelschap uit Enschede, bestaande uit een gemêleerd gezelschap van 17 tot 76 jaar. Elk jaar zetten ze een musical op de planken en richten ze zich op artistieke en organisatorische vernieuwing van de vereniging. Ze bestaan al bijna 70 jaar.

Onderbouwing jury: “Music All Enschede blinkt uit in haar ondernemerszin en Open Club-gedachte: ze gaan vernieuwing aan, zoeken samenwerking op en hebben een honger naar advies en artistieke en organisatorische verbetering. Music All is innovatief in ledenwerving door hun try-out avonden waar op één avond een mini-productie wordt gemaakt door leden samen met potentiële leden. Ze bereiken nieuwe doelgroepen door de inzet van een tolk gebarentaal en hebben de ambitie om daarmee theater en muziek toegankelijker te maken voor een bredere doelgroep.”

Clubs uit 86% van de gemeenten in Nederland deden mee
Sport- en cultuurclubs in heel Nederland werden aan het begin van het jaar uitgedaagd hun clubverhaal te delen via clubvanhetjaar.nl. Ruim 1.300 clubs nomineerden zich en verzamelden meer dan 80.000 stemmen. In 86% van alle gemeenten in Nederland deden clubs mee aan de verkiezing. Per provincie werd de club met de hoogste score provinciewinnaar. Op basis van een gesprek met de jury zijn de landelijke winnaars in de categorieën sport en cultuur bepaald.

Achtergrond verkiezing Club van het Jaar
Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen. Deze clubs zijn heel bijzonder en dat mag gezien worden!

De verkiezing is een gezamenlijk initiatief van de Rabobank, NOC*NSF, LKCA, Kunstbende, het AD en de regionale dagbladen. Het doel is de kracht van sport- en cultuurclubs bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. Zij werken samen om de maatschappelijke betrokkenheid van clubs te vergroten door clubs te stimuleren open te staan voor nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Samen ondersteunen zij clubs om aan de hand van hun eigen ambities zelfredzamer, vitaler en gezonder te worden. En dat is belangrijk, want clubs kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid en vitaliteit van mensen.

Ambassadrices sport en cultuur
De ambassadrices uit de sport- en cultuurwereld zijn Esmee Visser (langebaanschaatsster) en Shirma Rouse (zangeres). Zij dragen de verkiezing Club van het Jaar een warm hart toe. Zij weten als geen ander hoe belangrijk een club kan zijn om plezier in je sport of culturele activiteit te hebben. Dat dit de basis kan vormen voor levenslang plezier en wie weet voor een succesvolle carrière.

Een overzicht van alle winnaars (per gemeente, provincie en landelijk) staat op www.clubvanhetjaar.nl

Deel dit artikel op social media: