NOC*NSF Veilige Sport

Sterke stijging doorgeleiding misbruikzaken naar sportrechtspraak

10 mei 2019
Sterke stijging doorgeleiding misbruikzaken naar sportrechtspraak

Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF ziet sinds februari van dit jaar een sterke stijging in het aantal signalen dat voor onderzoek bij aanklagers en onderzoekers van het Instituut voor Sport Rechtspraak en de bondstuchtcommissies is aangebracht. In het verleden waren dit er 5 per jaar, nu zijn dit er twee maanden na oprichting van het Centrum al meer dan 10.  

Centrum Veilige Sport Nederland
Sinds februari jl. is het Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF actief. Er wordt gewerkt met casemanagers die de voortgang van een melding actief volgen, met slachtoffers en bestuurders contact houden en vragen of zij hulp nodig hebben. Deze proactieve werkwijze leidt nu al tot meer bij het Instituut Sport Rechtspraak en de tuchtcommissies van bonden aangebrachte zaken. Meer dan 10 in de afgelopen 2 maanden tegenover gemiddeld 5 per jaar in de afgelopen jaren. Deze cijfers worden 12 mei door Gerard Dielessen, Algemeen Directeur NOC*NSF toegelicht tijdens het Framed Festival op Papendal.

Gerard Dielessen: "Iedere misbruik en intimidatiezaak is er één te veel. Het is erg belangrijk dat met alle signalen wat wordt gedaan. Ik vind het positief dat mensen de weg naar het Centrum Veilige Sport Nederland en uiteindelijk ook naar het ISR weten te vinden. Op die manier kunnen we slachtoffers beter helpen, daders straffen en zo nodig pogen te weren uit de sport of andere werkvelden met kinderen. We roepen iedereen die signalen opvangt van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport op zich te melden. Bij de eigen vereniging, bij hun sportbond of bij het Centrum Veilige Sport Nederland.”

Deel dit artikel op social media: