Sportdeelname Onderzoek

Jongeren keren sportverenigingen de rug toe

21 mei 2019
Jongeren keren sportverenigingen de rug toe

Afgelopen jaar waren twee op de vijf Nederlanders tot 18 jaar (39,6%) lid van een sportvereniging. Bij Nederlanders boven de 18 lag dat gemiddelde aanzienlijk lager (21,2%). Vooral in de pubertijd schrijven jongeren zich uit bij hun sportclubDat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ van NOC*NSF.

Jongeren stoppen niet met sport

De daling in lidmaatschappen is te zien tijdens de middelbare schoolperiode. Waar op veertienjarige leeftijd nog bijna 60 procent van de jongeren lid is van een sportvereniging, is dat bij twintigjarigen gehalveerd naar 30 procent. Dat betekent niet dat de jongeren stoppen met sporten en bewegen. Ze kiezen alleen vaker voor sporten die worden gedaan buiten verenigingsverband, zoals hardlopen of fitness. Ook ‘nieuwe’ sporten als survivalrun zijn aan een opmars bezig. Over 2018 is zelfs een lichte stijging in sportdeelname te zien onder de groep jongeren 15 tot en met 19 jaar.

Richard Kaper, manager Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Jongeren willen sporten waar en wanneer het ze zelf uitkomt. Dat betekent niet dat ze per se weg willen bij hun vereniging, maar vaak wel dat het klassieke clubaanbod van trainen en wedstrijden spelen niet meer voldoende aansluit op hun behoefte. Jongeren willen meer. Daar waar verenigingen weten in te spelen op die behoefte en leuke, betrokken trainers hebben, zie je dat jongeren lid blijven.”

Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB: “Het is cruciaal dat je de behoefte van je doelgroepen kent en daar proactief op inspeelt. Zo heeft de KNVB met succes walking football en 7x7 voetbal geïntroduceerd. Voor jongeren is dat niet anders, trainingen en competities moeten aansluiten bij hun behoefte. Die behoefte leren wij steeds beter kennen door continu marktonderzoek en initiatieven zoals de KNVB Jeugdraad. Het leidt tot nieuwe initiatieven waarbij bijvoorbeeld gaming succesvol wordt gecombineerd met voetballen. De KNVB investeert de komende jaren actief in nieuwe competitievormen die beter passen in de levens van jongeren.”

Rapport

Het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen over de afgelopen vijf jaar op het gebied van sportdeelname in Nederland. Het rapport is samengesteld op basis van onderzoek over sportdeelname uitgevoerd door Ipsos onder 37.000 respondenten (5 t/m 80 jaar) in opdracht van NOC*NSF en de jaarlijkse lidmaatschapscijfers van alle sportbonden aangesloten bij NOC*NSFHet onderzoeksrapport is volledig te bekijken op nocnsf.nl/zosportnederland.

Deel dit artikel op social media: