Maartje Paumen

Naam: Maartje Paumen
Geboren: 29 september 1985 in Geleen
Sport: hockey

Olympische Spelen XXVIII Rio 2016
Onderdeel: vrouwentoernooi
Prestatie: zilver na verlies na strafballen van Groot-Brittannië

Olympische Spelen XXVII London 2012
Onderdeel: vrouwentoernooi
Prestatie: goud na 2-0 winst op Argentinië

Olympische Spelen XXIX Beijing 2008
Onderdeel: vrouwentoernooi
Prestatie: goud na 2-0 winst op China

Wanneer Maartje Paumen in november 2016 bekendmaakt na twaalf jaar te stoppen bij Oranje, reageert de Nederlandse hockeywereld geschokt. De aanvoerder en strafcornerspecialist geldt als onbetwiste leider van de Nederlandse hockeyvrouwen. Als het tijdens een wedstrijd even niet gaat, kijkt iedereen naar haar. 

"Extreem', zo omschrijft Paumen zichzelf in haar in 2017 verschenen biografie. Ze gaat tot het uiterste, maar voor alle successen betaalt ze een hoge prijs. Na de Olympische Spelen van 2012 zit ze erdoorheen. De druk die ze zichzelf heeft opgelegd blijkt in combinatie met het stuklopen van de relatie met teamgenoot Carlien Dirkse van den Heuvel zelfs voor haar te veel. In haar biografie gaat Paumen er uitvoerig op in.

Maartje Paumen is een van de beste hockeysters ter wereld. Ze won goud op de Olympische Spelen in 2008 (Beijing) en 2012 (Londen), werd twee keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen. Met HC  Den Bosch won ze tien keer de landstitel en negen keer de Europa Cup I. Ze kwam 235 keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde 195 keer. Ze is topscorer aller tijden op de Olympische Spelen, net als in Oranje, de Champions Trophy en de hoofdklasse.