Ilse Paulis en Maaike Head

Olympische Spelen Rio 2016
Sport: roeien
Onderdeel: lichte dubbeltwee
Prestatie: goud

Maaike Head en Ilse Paulis pakten in Rio de Janeiro olympisch goud in de lichte dubbeltwee. Hiervoor kregen ze aan het eind van 2016 de titel Sportploeg van het jaar. Op het soms woelige olympische water van de Lagoa Rodrigo de Freitas toonden de Nederlandse vrouwen zich mentaal sterk en maakten ze hun favorietenrol volledig waar.

Met het goud kwam er voor de twee Nederlandse vrouwen een fraai einde van een niet altijd even makkelijke weg naar Rio de Janeiro. "In juni 2015 kwamen we pas bij elkaar", vertelde Paulis, die acht jaar jonger is dan haar roeipartner. "We hebben een opstartperiode gehad en daarna zat de weg vol obstakels."

Maar die obstakels gaven het duo alleen maar kracht. Onder elke omstandigheid hielden ze het hoofd koel en dat heeft ze alleen maar beter gemaakt. Een van die tegenslagen was de WK van september 2015 toen het duo niet verder kwam dan de C-finale en er veel kritiek was. "Maar wij wisten altijd dat we het wel konden. We hebben vastberaden ons plan uitgevoerd en alleen maar kracht gehaald uit het gezeur," vertelde Paulis.

Toch leek het in maart 2016 weer mis te gaan toen Head bij een val met de fiets twee ribben brak. "Toen ik in het ziekenhuis lag dacht ik even: hier gaat mijn kwalificatietoernooi en mijn olympische droom. Maar toen zei mijn sportarts dat ik het gewoon moest proberen," aldus Head na de gouden race. "Ilse ging vervolgens alleen op trainingskamp en ik heb in mijn eentje in Amsterdam keihard getraind. Daardoor ben ik alleen maar sterker geworden en ook daardoor sta ik nu hier."

Met hun gouden race in de dubbeltwee werden Paulis en Head de opvolgers van Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk, die acht jaar eerder in dezelfde boot de sterkste waren op de Spelen in Beijing. Maaike, die in 2012 met Rianne Sigmund aan haar zijde achtste werd op de Spelen in Londen, stopte na Rio 2016 stopte Maaike met roeien om zich te wijden aan haar studie geneeskunde. Ilse vond in Marieke Keijser een nieuwe partner. Op de Spelen in Tokio roeiden ze naar het brons.

Bronnen:
• www.teamnl.org 
• Foto's: Getty Images