Naam:Anton Ebben 
Geboren: 22 december 1930 te Tilburg
Overleden: 4 februari 2011 te 's-Graveland
Sport: paardensport, springen

Olympische Spelen XXI Montréal 1976
Onderdeel: springconcours individueel
Prestatie: ex aequo 25ste plaats met 16.00 strafpunten; tijd: 2:17,5
Onderdeel: springconcours team
Prestatie: twaalfde plaats met 60 strafpunten

Nemen we het aantal door Nederland tijdens de Spelen behaalde medailles als uitgangspunt, dan bleven die van Montréal 1976 (vijfmaal eremetaal) beneden de verwachting. Vooral de springruiters stelden teleur. Wisten Anton Ebben, Rob Eras, Henk Nooren en Johan Heins als team nog een twaalfde plaats te bereiken, individueel eindigden zij achtereenvolgens als 25ste, 30ste en 13de. Heins reed alleen de teamwedstrijd.

Anton (Toon) Ebben werd in 1930 geboren in Tilburg. De liefde voor paarden werd hem al vroeg door zijn vader bijgebracht. Die werkte als pikeur in de stallen van Van Loon. Zodra zijn zoon de lagere school had doorlopen, loodste Ebben senior hem het bedrijf binnen en daar kreeg hij alle voorkomende karweitjes op te knappen. Toon leerde door de jarenlange praktijk de kneepjes kennen en zo vergroeide hij als het ware met het vak.

In 1957 begon Ebben aan springconcoursen mee te doen en met groot succes. Vele tientallen overwinningen bracht hij op zijn naam, nationaal en internationaal. Toch duurde het tot 1976 voordat hij voor deelname aan de Spelen werd uitgekozen. 

Kogelstoters
Eenmaal in Canada werden de ruiters, met Ben Arts als chef d'équipe, buiten Montréal ondergebracht. Daar stond hun een springterrein ter beschikking dat de toets der kritiek niet kon doorstaan. Het leek wel, aldus Ebben, of kogelstoters er van tevoren geoefend hadden en hoewel het terrein daarna was platgewalst, bleek het als oefenterrein totaal ongeschikt.

Een andere handicap die de lage klassering van de 25ste plaats zou kunnen verklaren was de leeftijd van zijn paard Jumbo Design. Ebben noemt elf, twaalf jaar de meest geschikte leeftijd voor een springpaard, maar Jumbo was nog maar zeven jaar oud en zijn capaciteiten waren nog volop in ontwikkeling. Daar komt nog bij dat het dier schrikkerig was. De afsluiting van de Spelen heeft Ebben niet meer meegemaakt. De teleurstelling over zijn lage klassering was zo groot dat hij zo snel mogelijk naar huis wilde.

Dat zijn deelname een ongelukkig incident was, bewezen de jaren die volgden. In 1977 behaalde Ebben op de EK in Wenen individueel brons en goud met het team. Voor deze prestatie werd de equipe later uitgeroepen tot Sportploeg van het jaar. Bij de WK van 1978, in het Duitse Aken, werd het team waarvan hij deel uitmaakte tweede.

Historisch
De equipe die in Aken zilver won bestond verder uit Heins, Nooren en Dick Wieken. Lang was deze prestatie 'historisch' te noemen. Pas in 2006 overtroffen Jeroen Dubbeldam, Albert Zoer, Gerco Schröder en Piet Raijmakers het zilver van destijds door, ook in Aken, in de landenwedstrijd goud te winnen.

Ebben was in 1966 de eerste Ruiter van het jaar, een titel die hij het jaar daarop opnieuw kreeg. Na een imposante loopbaan van bijna dertig jaar - waarin hij behalve met Jumbo Design ook veel successen boekte met Kairouan - stopte Ebben in 1986. In latere jaren werd bij belangrijke wedstrijden veelvuldig een beroep op hem gedaan als lid van de jury. Sinds 2008 reikt de organisatie van Jumping Amsterdam de Anton Ebben Award uit aan de best presterende deelnemer van het evenement.

Bronnen:
- Sportportretten Sport.nl