Juryrapport Paralympische sporter van het jaar 2022

Diede de Groot

Diede de Groot is de onbetwiste nummer 1 van de wereld bij het vrouwenrolstoeltennis. Ze is dit jaar de beste tijdens de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Hiermee wint ze voor het tweede jaar op rij alle grandslamtoernooien in het enkelspel. De 25-jarige inwoonster van Oudewater boekte in haar carrière al zestien individuele grandslamzeges. Ook in het dubbelspel is Diede nauwelijks te verslaan. Met Aniek van Koot is de tweevoudig paralympisch kampioene dit jaar de beste op de grandslamtoernooien in Melbourne, Parijs en New York. Alleen op Wimbledon gaat de finale voor het Nederlandse duo verloren.

Jetze Plat BSR AGENCY

Jetze Plat

Jetze Plat behoort in twee sporten tot de absolute wereldtop: het parawielrennen en het paratriatlon. Dat laat de 31-jarige Amsterdammer ook dit jaar weer zien. In de klasse H4, voor handbikers, rijdt hij de snelste tijdrit op het wereldkampioenschap in Canada. Twee dagen later mag hij opnieuw een regenboogtrui aantrekken, als hij ook de wegrace wint. In november wordt Jetze in Abu Dhabi wereldkampioen triatlon, die voor hem bestaat uit zwemmen, handbiken en wheelen. Het is al de zesde keer op rij dat hij ’s werelds beste triatleet is. Eerder dit jaar heeft hij ook de Europese triatlontitel voor zich opgeëist.

Voets 00224 (1)

Sanne Voets

Dressuur-amazone Sanne Voets rijdt al sinds 2015 met het paard Demantur. Het is een gouden combinatie. Dit jaar voegt de 36-jarige Brabantse drie wereldtitels toe aan haar toch al rijk gevulde prijzenkast. Tijdens de Wereldruiterspelen in het Deense Herning wint Sanne met Demantur zowel de teamtest als de kür. Met een nieuw wereldrecord in grade IV van 78,4 procent, levert ze bovendien een belangrijke bijdrage aan het goud voor Nederland in de landenwedstrijd. De drieslag is een herhaling van de prestatie van vier jaar eerder, als de Wereldruiterspelen worden gehouden in Tryon (VS). Ook daar is er driemaal goud voor Sanne en Demantur.