Voetballers Stockholm 1912

1912, Olympische Spelen V te Stockholm, Zweden
Sport: voetbal
Onderdeel: herenteam
Prestatie: brons

Tijdens de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm wonnen de Nederlandse voetballers een bronzen medaille. De plak maakt tegenwoordig deel uit van de collectie van NOC*NSF. Het is de oudste olympische medaille die te zien is in een Nederlands museum.

Het was de tweede opeenvolgende keer dat Oranje deze prijs won, want ook op de Olympische Spelen van 1908 eindigde het team op de derde plaats.

In de wedstrijd om de derde en vierde plaats won Oranje van Finland met maar liefst 9-0! Het bleef in het thuisland niet opgemerkt, want nadat het nieuws van deze zege bekend werd, begonnen mensen spontaan het Wilhelmus te zingen. ‘Nederland kan bijzonder met dit succes tevreden zijn’, oordeelde het Leidsch Dagblad daarom op 5 juli 1912.

In Amsterdam werd een huldiging voorbereid voor de voetballers. ‘Een hulde, die wel verdiend is.’ De belangstelling bleek zo groot dat een langere rijtoer werd georganiseerd dan aanvankelijk was bedacht. Een stoet van maar liefst zestien wagens reed door de stad en werd luid toegejuicht door het publiek. Daarna meldde zich een groot aantal sprekers om de voetballers te feliciteren, zo schreef het Nieuws van den Dag in zijn verslag.

Deze bronzen medaille uit 1912 staat symbool voor de eerste successen uit de Nederlandse sportgeschiedenis.

De selectie van Oranje bestond uit: Just Göbel (doel, Vitesse), Joop Boutmy (HBS), Piet Bouman (DFC), Nico Bouvij (DFC), Jan van Breda Kolff (HVV), Cees ten Cate (HFC), jonkheer Constant Willem Feith (HVV), Ge Fortgens (Ajax), Huug de Groot (Sparta), Bok de Korver (Sparta), Dirk Lotsij (DFC), Jan van der Sluis (VOC), Jan Vos (UVV), Nico de Wolf (FC Haarlem), David Wijnveldt (Utile-Dulci).

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)