Rein de Waal

Naam: Rein de Waal
Geboren: 24 november 1904 te Amsterdam
Overleden: 31 mei 1985 te Amsterdam

Olympische Spelen IX Amsterdam 1928
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam
Prestatie: zilver

Olympische Spelen XI Berlijn 1936
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam
Prestatie: brons

Hockeyer Rein de Waal heeft het Nederlandse hockey uit zijn internationale isolement gehaald. Tot 1925 speelden de Nederlandse hockeyers namelijk volgens eigen spelregels, waardoor even dreigde dat het Nederlandse team niet zou meedoen aan de Olympische Spelen in het eigen Amsterdam.

Met het ontstaan van hockey in Nederland eind negentiende eeuw werd er gekozen voor eigen spelregels, in plaats van de zogenaamde ‘Engelsche regels’. De hockeybal bijvoorbeeld was een zachte bal, oranje en zo groot als een sinaasappel. Verder kende het hockey in ons land geen slagcirkel en had de stick twee platte kanten om mee te slaan. Tot slot werden in het Nederlandse hockey gemengde teams samengesteld, en geen afzonderlijke mannen- en vrouwenteams. Net korfbal, dus.

Hierdoor was er geen nationaal team, omdat de rest van de wereld deze regels niet kende. Het hockeytoernooi op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen werd daarom genegeerd door Nederland. Hetzelfde dreigde te gebeuren in 1928 in – nota bene! – Amsterdam, maar mede dankzij de inzet van Rein de Waal stapte Nederland eindelijk over op de internationale regels. De eerste officiële interland was in 1926 tegen België en werd nog gewonnen ook - met 2-1.

De Spelen van Amsterdam verliepen daarna sensationeel. Oranje versloeg er grootmacht Duitsland en speelde zelfs de finale! Tegenstander daarin was het onaantastbare Brits-Indië, technisch superieur, zodat Nederland kansloos verloor. Dat vond De Waal overigens helemaal niet erg: “Omdat we zo’n prettige tijd hebben gehad met die Indiërs.”

In 1936 won Oranje, weer met De Waal, brons op de Spelen in Berlijn. Tijdens de openingsceremonie droeg hij de Nederlandse vlag het stadion binnen. Als bondscoach begon hij in 1952 een nieuw leven en won dat jaar zilver op de Olympische Spelen in Helsinki. Zowel als speler en als coach heeft De Waal het Nederlandse hockey tot in zijn poriën beïnvloed. Al was het alleen maar door ervoor te zorgen dat die vreemde Nederlandse spelregels overboord werden gegooid om zo te kunnen meedoen aan internationale toernooien.

Foto boven: Het zilveren hockeyteam van Amsterdam 1928. V.l.n.r. Katte, Jannink, Duson, Kop, Tresling, De Waal, Van der Veen, Van de Rovaart, Visser 't Hooft, Brandt en Ankerman. Foto onder: de hockeyers betreden het veld in 1928.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP, Nationale Sportfiguren, H.A. Meerum Terwogt (G.W. den Boer, 1933)