Naam: Kees Wijdekop
Geboren: 31 januari 1914 te Amsterdam
Overleden: 8 april 2008 te Purmerend

Naam: Piet Wijdekop
Geboren: 13 september 1912 te Amsterdam
Overleden: 1 september 1982 te Heemskerk

1936, Olympische Spelen XI in Berlijn
Sport: kanovaren
Onderdeel: opvouwbare boot 10.000 meter
Prestatie: brons in 46 min. 12,4 sec.

Het gebeurt niet vaak, maar op het onderdeel tweepersoons vouwkajak 10.000 meter, werd Nederland in 1936 door twee broers vertegenwoordigd: Piet Wijdekop, geboren in 1912 en overleden in 1982 en Kees Wijdekop (1914-2008). Hun deelname aan de Spelen werd met een bronzen medaille bekroond. Kees vertelde een jaar voor zijn dood zijn verhaal met veel enthousiasme en, ondanks zijn gevorderde leeftijd, op een heldere manier.

Hij stamde uit een arbeidersmilieu en zijn sportieve loopbaan laat zien wat met wilskracht bereikt kan worden. Vader had eerst een interne opleiding bij een scheepvaartonderneming gevolgd, maar was door een ongeval arbeidsongeschikt verklaard. Moeder was een tijd werkzaam geweest als dienstmeisje. De ouders volgden de prestaties van beide zoons op de voet.

Draad- en Kabelfabriek
De jonge Wijdekop volgde na de lagere school twee jaar technisch onderwijs en ging daarna werken bij de Draka (Draad en Kabelfabriek) in Amsterdam-Noord, waar hij zich zou opwerken als instrumentmaker. Op de ambachtsschool werd aan gymnastiek gedaan en voetbalde hij bij De Volewijckers. Ook deed hij enige tijd aan handbal. Maar echt bevlogen van sport werd hij pas toen broer Piet met een eenpersoonskano thuis kwam. Vader Wijdekop, die inmiddels een scheepswerfje was begonnen, bouwde vervolgens een tweepersoonskano voor zijn jongens. Dat werd het begin van een lange en vruchtbare samenwerking tussen beide broers.

Zij werden lid van de Amsterdamse kanovereniging De Plassers. Omdat de vereniging niet over een geschoolde trainer beschikte besloot Cees zelf het diploma te halen. De broeders Wijdekop trainden vooral in onderlinge wedstrijden en dat resulteerde rond 1934 in heel wat overwinningen. Geleidelijk groeide het besef dat zij tot de top gingen behoren. Er kwamen nieuwe vrienden uit de kanowereld, zonder dat oude vriendschappen verloren gingen. Inmiddels waren de ouders overtuigd van de capaciteiten van hun zoons. Ook zelf moet Kees met voldoening naar zijn prestaties hebben gekeken, daarvan getuigt het plakboek met foto’s die zijn hele loopbaan beslaan.

Nadat het werk gedaan was omvatte het dagelijkse trainingsschema 20 kilometer varen en verder werden ieder weekend lange tochten gemaakt. Onder dit strakke regiem kon geen sprake zijn van roken of alcoholgebruik. Toen het bericht van de selectie voor Berlijn hen bereikte was het een tegenvaller dat zij niet in de K2 klasse zouden uitkomen, maar in de tweepersoons vouwkajak 10.000 meter. Dat had er mee te maken dat een ander koppel kleiner van postuur was en meer geschikt voor de smalle K2.

Militair kampement
Van het verschijnsel Olympische Spelen was Kees nauwelijks op de hoogte, dus het moet allemaal wat onwennig zijn geweest. Eenmaal in Duitsland verbleven de kanovaarders in een militair kampement, maar de voorzieningen waren goed en iedere dag stond een auto klaar om hen naar de trainingsbaan te brengen. Van de kracht van de buitenlandse tegenstanders wisten zij niets, zij het dat de Duitsers en Denen als belangrijke kanshebbers golden.

Over de bronzen medaille die het duo in de wacht sleepte, was Kees zeer tevreden en dat droeg zeker bij tot een positieve visie op de Spelen: ‘Het hele toernooi was zo enorm, zo’n grote gebeurtenis’. Na aankomst op het Amsterdamse Centraal Station werden de broers met bloemen opgewacht door leden van de vereniging, de familie en door het personeel van Draka, het bedrijf waar Kees was blijven werken.

Hoewel Kees aan zijn deelname aan de Spelen prachtige herinneringen bewaarde, beleefde hij zijn mooiste momenten in de kano tijdens de tochten die hij in de vakanties over de Friese meren maakte. Het tekende de man die er, 93 jaar oud, spijt van had net zijn kano verkocht te hebben.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)