Niek Kimmann

Naam: Niek Kimmann
Geboren: 20 mei 1996 in Hardenberg
Sport: BMX

Olympische Spelen Tokyo 2020
Onderdeel: cross
Prestatie: goud

Olympische Spelen Rio 2016
Onderdeel: cross
Prestatie: zevende

In 2008 stond BMX voor het eerst op het olympische programma. Rob van den Wildenberg haalde de finale. Vier jaar later was er in deze snelle sport het eerste eremetaal voor TeamNL: Laura Smulders veroverde het brons. Nog eens vier jaar later pakte Jelle van Gorkom het zilver. Weer vier jaar later stond Niek Kimmann op de hoogste trede van het olympisch podium. 

"We hadden altijd een droom, en dat was goud voor Nederland halen. En dat is er nu....", verklaarde Kimmann na afloop. De olympisch kampioen verbeet zijn emoties. Want hij dacht aan Jelle van Gorkom, die anderhalf jaar na zijn zilveren medaille zwaar ten val kwam tijdens een training op Papendal, waarbij hij halfzijdig verlamd raakte.

De manier waarop Niek Kimmann het goud pakte sprak wereldwijd tot de verbeelding. Vier dagen eerder botste hij tijdens een training op een official. Resultaat: een scheurtje in Kimmann zijn knie. Maar in plaats van dat hij boos werd op de official, bekommerde hij zich om de man, die er nog slechter aan toe was.

Op doorzettingsvermogen en karakter kwam Kimmann de series en de halve finale door, waarna hij in de olympische finale het goud pakte. Vier maanden na hun botsing op de Olympische Spelen zagen Kimmann en scheidsrechter Michael Donovan elkaar weer, toen hij hem opzocht in de Verenigde Staten.

Het goud van Kimmann ging de wereld over. Niet alleen vanwege zijn fantastische sportieve prestatie. Maar ook vanwege het ware ‘sportsmanship’ en het inspirerende gedrag van Kimmann na de aanrijding.