Naam: Koos Idenburg
Geboren: 11 maart 1923 te Wassenaar
Overleden: 23 april 2011 te Voorschoten

Voorzitter NOC van 1977 tot 1981
Interim-voorzitter van mei 1989 tot maart 1990

Koos Idenburg nam in 1977 de NOC-voorzittershamer over van Kees Kerdel. Hij leidde het Nederlands Olympisch Comité tot 1981. Daarvoor was hij voorzitter van hockeyclub HGC en de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). 

Idenburg was in het dagelijks leven een verzekeringsman. Hij was directeur van Winterthur Verzekeringen en daarna voorzitter van het Verbond van Verzekeraars. Nadat hij van 1964 tot 1969 voorzitter was geweest van HGC leidde hij in de jaren 70 als preses de nationale hockeybond.

Als voorzitter van het NOC, waarvoor hij al vanaf 1969 bestuurslid was, was Idenburg in 1980 mede-verantwoordelijk voor de besluitvorming rond de deelname aan de omstreden Spelen van Moskou. Hoewel de politiek om een boycot vroeg, besloot het NOC dat sporters zelf moesten beslissen of ze wel of niet naar Rusland wilden.

Russische inval
De Russen waren in 1979 Afghanistan binnengevallen en met name president Jimmy Carter van de Verenigde Staten pleitte ervoor de Spelen te boycotten. Toenmalig minister-president Dries van Agt ontving een brief van de Amerikaanse president, waarna kabinet en Tweede Kamer vonden dat het NOC de Spelen ook moest negeren. Tot een verbod kwam het echter niet.

In het tv-programma Andere Tijden vertelde Idenburg drie jaar voor zijn dood in 2011 hoe hij werd ontboden in de Haagse Trêveszaal. "Wij wisten natuurlijk dat we die boodschap zouden krijgen, en we hadden van tevoren een duidelijke verklaring: dat we vonden dat het een zaak was waar de overheid zich niet mee moest bemoeien. En dat we zeker niet zonder meer hun verzoek zouden inwilligen maar dat we er rekening mee zouden houden."

Een meerderheid in het bestuur van het NOC wilde toch naar Moskou gaan. De beslissing daarover wilde het comité echter niet zelf nemen. In plaats daarvan mocht elke aangesloten sportbond zelf bepalen of ze zouden gaan en reisde een aantal sporters toch naar Moskou.

Van mei 1989 tot maart 1990 was Idenburg nog interim-voorzitter van de sportkoepel, tot Wouter Huibregtsen werd benoemd tot opvolger van Henk Vonhoff.

Bronnen:

  • ANP