Naam: Kees-Jan van der Klooster
Geboren: 3 juli 1977 te Vlissingen
Sport: zitskiën

Paralympische Spelen Sochi 2014
Onderdeel: reuzenslalom
Prestatie: gevallen
Onderdeel: super-G
Prestatie: gevallen
Onderdeel: afdaling
Prestatie: gevallen

Paralympische Spelen Vancouver 2010
Onderdeel: reuzenslalom
Prestatie: 17de
Onderdeel: super-G
Prestatie: 23ste
Onderdeel: afdaling
Prestatie: gevallen

Kees-Jan van der Klooster hield aan een ongeluk bij het snowboarden in 2001 een dwarslaesie over. Hierdoor raakte hij vanaf zijn middel verlamd. De uit Vlissingen afkomstige Van der Klooster was daarvoor een fervent inline skater, snowboarder, skateboarder en wakeboarder en liet zich door het ongeluk er niet van weerhouden zijn hobby's te beoefenen. In 2008 startte hij zijn bedrijf K-J Projects, waarmee hij mensen met een beperking wil tonen dat je ook met een handicap goed kunt sporten en bewegen.

In 2010 was Van der Klooster de enige Nederlandse deelnemer aan de Paralympische Winterspelen in Vancouver. Hij slaagde er in Whistler niet in een toptienpositie te veroveren. De zitskiër eindigde op de reuzenslalom als zeventiende en op de Super G als 23ste. Op zijn favoriete onderdeel, de afdaling, kwam hij ten val.

Van der Klooster ging op de afdaling in Whistler Creekside al na vijftig seconden wedstrijd onderuit en verdween in de netten. “Gecrashed op het koningsnummer. Het zit me niet mee de laatste paar races”, zei hij na afloop, tevens doelend op de World Cup finals kort daarvoor in Aspen, toen hij ook ten val kwam. “De snelheid was anders dan tijdens de trainingsrun en er zaten flink wat ‘bumps’ in”, vervolgde Van der Klooster. “Ik probeerde het nog te redden en de zitski er in te houden, maar dan was sowieso de tijd verprutst geweest."

Chef de mission André Cats beaamde dat Kees-Jan van der Klooster niet aan de doelstelling - een toptienklassering op alle onderdelen - had voldaan. Cats: “Kees-Jan was onvoldoende in vorm om adequaat met de uitdagende piste-omstandigheden in Whistler Creekside om te gaan.” Toch zag Cats ook lichtpunten. “Na de afwezigheid van Nederlanders tijdens de Paralympische Winterspelen in Turijn 2006, waren we in ieder geval weer van de partij in Vancouver. Als Paralympisch Team hebben we uitstekend gefunctioneerd tijdens de Spelen.”

Vier jaar later in Sochi was Van der Klooster er opnieuw bij. Maar het zat hem in Rusland opnieuw niet mee. Op geen van de drie onderdelen waar hij startte kwam hij over de finish.

Bronnen: