Holland Acht Athene 2004

Holland Acht Athene 2004

Olympische Spelen XXIIX Athene 2004
Sport: roeien
Onderdeel: Holland Acht
Prestatie: zilver

Met de lauwerkrans op zijn hoofd liet hij zijn emoties de vrije loop. Michiel Bartman barstte direct na de huldiging, waar hij een zilveren medaille ontving, in tranen uit. De destijds 37-jarige roeier van de Mannen Acht viel in de armen van vriendin Susannah Chayes en omhelsde vervolgens technisch directeur van NOC*NSF Joop Alberda. Weer stroomde het oogvocht rijkelijk over de wangen.

Ook Alberda kon zijn ogen niet droog houden. De trainer van de gouden volleyballers van Atlanta voelde zich emotioneel betrokken bij de carriere van Bartman en huilde van geluk toen de Mannen Acht geheel onverwachts de zilveren medaille won. "Ik weet wat Michiel allemaal heeft doorgemaakt'', sprak de official nadat de emoties waren gezakt. "Ik heb de afgelopen maanden veel met hem gesproken. Over zijn twijfels, over zijn zekerheden.''

Projecten opgedoekt
Daarmee duidde Alberda op de situatie die in de Nederlandse roeiwereld was ontstaan na het mislukte WK 2003. De roei-equipe presteerde in Milaan ver onder de maat, waarna enkele projecten werden opgedoekt. "Het roeien leek aan ruzies ten onder te gaan'', zei Alberda. "Het is me altijd een doorn in het oog geweest dat Nederland geen Acht had. Daarom is er behoorlijk in dat project geïnvesteerd. Voor Michiel is dit natuurlijk geweldig: goud met Holland Acht in 1996, zilver met de dubbelvier in Sydney en nu zilver met de 'Athene Acht'.''

Bartman kon dat alleen maar beamen: "Dit doet me heel veel. Na die ruzies is uiteindelijk de Mannen Acht begonnen. Dit is echt ons project. Hier hebben we met ons tienen aan gewerkt (inclusief stuurman Cheung en coach Emke). Of ik dit kan vergelijken met het goud van 1996? Alleen de kleur is anders. In Atlanta waren we vier jaar bij elkaar, nu zijn we eigenlijk pas in maart begonnen. Diederik Simon en ik waren de enige twee roeiers die ooit op een belangrijk toernooi een plak hadden gewonnen. Deze ploeg begon blanco.''

Medaille in taxi laten liggen
Kort na de zilveren race liet Diederik Simon zijn medaille per ongeluk in een taxi liggen en leek hem definitief kwijt te zijn. De Griekse taxichauffeur bleek een eerlijke man. Hij rapporteerde de vondst bij het organisatiecomité Athoc, dat al een urgent opsporingsbericht had uitgezet in de stad Athene, waardoor de roeier het eremetaal terugkreeg.

Alberda zag bij de roeibaan van Schinias zijn lijfspreuk verwezenlijkt worden: Het onmogelijke mogelijk maken. Met dat adagium in zijn achterhoofd verrichtte de Groninger dagelijks zijn werk voor NOC*NSF. Tot zijn genoegen hadden de roeiers die lijfspreuk ook ingeprent. Oranje pakte drie medailles. Naast het zilver voor de Mannen Acht, grepen de Vrouwen Acht en de vrouwen dubbeltwee lichtgewicht (Van der Kolk/Van Eupen) de bronzen medaille.

Twee jaar na de Spelen van Athene overleed stuurman Chun Wei Cheung op 34-jarige leeftijd. Twee maanden daarvoor was hij nog stuurman van de Acht bij de wereldkampioenschappen roeien in Eton. Cheung keerde vermoeid terug uit Engeland. Medisch onderzoek wees uit dat hij aan een agressieve vorm van kanker leed. Hij kreeg nog slechts enkele maanden te leven.

De Holland Acht bestond in Athene uit: Diederik Simon, Gijs Vermeulen, Jan-Willem Gabriels, Daniel Mensch, Geert Jan Derksen, Gerritjan Eggenkamp, Matthijs Vellenga, Michiel Bartman en stuurman Chun Wei Cheung.

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
• Foto: ANP