Naam: Evert Kroon 
Geboren: 9 september 1946 te Hilversum
Overleden: 2 april 2018 te Hollandsche Rading
Sport: waterpolo

1976, Olympische Spelen XXI te Montréal
Onderdeel: mannenteam, 
Prestatie: brons

1972, Olympische Spelen XX te München
Onderdeel: mannenteam, 
Prestatie: brons

1968, Olympische Spelen XIX te Mexico City
Onderdeel: mannenteam, 
Prestatie: brons

Evert Kroon is misschien wel de beste waterpolokeeper die Nederland ooit heeft gehad. En in 1976, zijn topjaar, was hij vermoedelijk ook de beste van de hele wereld.

De Hilversummer nam deel aan drie Olympische Spelen: aan die van Mexico (1968), München (1972) en Montréal (1976). Op die laatste Spelen in Canada behaalde Oranje met een uitblinkende Kroon de bronzen medaille.

Octopus
Wat niemand had verwacht, gebeurde. In de strijd om een plaats in de finalepoule schakelde Nederland wereldkampioen Sovjet-Unie (3-2) uit en zonder daarmee iets af te doen aan de prestatie van de andere spelers was het toch voornamelijk aan het fenomenale keeperswerk van Kroon te danken dat de Russen onder de duim konden worden gehouden. De ene formidabele redding na de andere verrichtte hij, de Sovjets moeten er bijkans wanhopig van zijn geworden. Na afloop omschreef de Russische coach de Nederlandse doelman als 'een octopus met armen die van doelpaal tot doelpaal reikten'.

In de van spanning zinderende finalepoule won Nederland van West-Duitsland (3-2) en Joegoslavië (5-3), speelde het gelijk tegen Roemenië (4-4) en verloor het van Hongarije (3-5). De laatste wedstrijd tegen Italië moest uitmaken of de door de legendarische coach Ivo Trumbic geleide Oranjeploeg in aanmerking zou komen voor een medaille. Winst zou zilver betekenen, een gelijkspel brons en verlies een (eervolle maar ondankbare) vierde plaats.

Hachelijke momenten
De zenuwen waren strak gespannen. Na drie van de vier periodes stond Nederland met 2-1 achter. Zou het dan toch net niet lukken? In de heksenketel van de laatste periode liep Nederland de achterstand in. Bij 3-3 braken de laatste minuten aan en weer sleepte Kroon zijn ploeg er op hachelijke momenten doorheen. Met brons waarop niemand had gerekend, sloot Nederland het toernooi van Montréal af. Vanwege zijn opvallende rol werd Kroon uitgekozen om de Nederlandse vlag te dragen tijdens de sluitingsceremonie. Na de Spelen zette hij een punt achter zijn polocarrière.

In de Nederlandse competitie kwam Evert Kroon uit voor De Robben. Met die ploeg behaalde hij vele keren de landstitel.

Bronnen:

  • Sportportretten Sport.nl
  • Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)