Edith Bosch

Naam: Edith Bosch
Geboren: 31 mei 1980 te Den Helder

2012, Olympische Spelen XXX te Londen, Groot-Brittannië
Sport: judo
Onderdeel: klasse tot 70 kg
Prestatie: brons

2008, Olympische Spelen XXIX te Beijing, China
Sport: judo
Onderdeel: klasse tot 70 kg
Prestatie: brons

2004, Olympische Spelen XXVIII te Athene, Griekenland
Sport: judo
Onderdeel: klasse tot 70 kg
Prestatie: zilver

2000, Olympische Spelen XXVII te Sydney, Australië
Sport: judo
Onderdeel: klasse tot 70 kg
Prestatie: zevende plaats

Alles, alles had Edith Bosch er voor over om in Londen haar olympische loopbaan af te sluiten met goud. De Rotterdamse had al twee olympische medailles op zak. Aan de Spelen van Beijing 2008 hield ze een bronzen medaille over. In de klasse tot 70 kg versloeg ze in de strijd om de derde plaats de Spaanse Leire Iglesias. In Athene 2004 veroverde ze zilver. Daar ging het mis in de finale. De Japanse favoriete Ueno won met een ippon. "Ik lette een moment niet op", verklaarde Bosch nadien.

In Londen telde alleen de hoofdprijs voor de 32-jarige, die privé een aantal drastische beslissingen nam en op veel punten op een andere manier ging leven. De beloning bleef uit in het ExCeL exhibition center, waar de wereldkampioene van 2005 zich opnieuw met brons tevreden moest stellen.

Gedesillusioneerd en huilend
Waar iedereen uitkeek naar een finale tussen de twee grote rivalen, Bosch en de Française Lucie Décosse, kwam het zover niet. Eén foutje in de kwartfinale tegen de Duitse Kerstin Thiele, een waza-ari na een schouderworp, maakte een einde aan de ambities van de Nederlandse, die totaal gedesillusioneerd en huilend de kleedkamer opzocht.

Bosch leek klaar met het toernooi, maar herpakte zich wonderwel. In de herkansingen moest eerst de Japanse Haruka Tachimoto eraan geloven, en na een enerverend gevecht met een bizar slot versloeg Bosch niet veel later in de strijd om het brons ook de Zuid-Koreaanse Hwang Ye-sul. Bosch kwam 12 seconden voor tijd een yuko achter, maar maakte in de slotseconde alsnog gelijk. Omdat een 'golden score' in de verlenging uitbleef, lag de beslissing bij de scheidsrechters, en die oordeelden unaniem dat Bosch recht had op de zege.

Een gelukkig mens
"Drie medailles op rij, dat is best bijzonder'', zei Bosch, die de medaille in Londen zelfs de mooiste van de drie olympische plakken noemde. "Ik ben de laatste twee jaar met mezelf aan de gang gegaan en ben echt een gelukkig mens geworden. Ik doe nu dingen waar ik me prettig bij voel.''

Enkele dagen na het behalen van haar bronzen medaille, haalde Bosch op een heel andere manier de wereldpers. De judoka wilde in het Olympic Stadium van de finale van de 100 meter genieten, toen een dronken man een flesje op de baan gooide. Verontwaardigd draaide de 32-jarige judoka zich naar de man en deelde hem een klap uit in zijn nek. Buitenlandse media sprongen massaal op het verhaal. Een Duits medium maakte de waarheid nog iets mooier door te stellen dat ze de man zelfs vasthield tot de beveiliging er aan kwam. Bosch zelf baalde opzichtig. Zo meldde ze op Twitter dat ze de sprint gemist had door de actie van de dronkaard. De sprinters hadden niets van het incident meegekregen. Winnaar Usain Bolt reageerde met een knipoog: "Ik ben geen voorstander van geweld."

Bronnen:
• ANP
• NOS
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)