Bibian Mentel

Naam: Bibian Mentel-Spee
Geboren: 27 september 1972 in Utrecht
Sport: Snowboarden

Paralympische Winterspelen PyeongChang 2018
Onderdeel: cross
Prestatie: goud
Onderdeel: banked slalom
Prestatie: goud

Paralympische Winterspelen 2014
Onderdeel: cross
Prestatie: goud

Bibian Mentel was in 2002 als snowboardster hard op weg zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, toen ze geblesseerd raakte. Waar ze dacht aan een blessure aan haar enkel, bleek het te gaan om een agressieve vorm van botkanker, wat uiteindelijk leidde tot amputatie van haar rechteronderbeen.Tijdens haar revalidatie stond ze alweer op een snowboard. Exact zeven maanden na de amputatie werd Mentel opnieuw Nederlands kampioen bij het valide snowboarden.

Na het winnen van het NK na haar amputatie, realiseerde Bibian zich dat als zij dat kan, anderen dat ook zouden moeten kunnen. “En dat ik daar dus niet bijzonder in ben. Toen dacht ik: wat is het grootste platform, waarop we aan alle kinderen met een lichamelijke beperking over de hele wereld kunnen laten zien dat snowboarden heel goed te doen is als je een lichamelijke beperking hebt?”

Ik geloof dat sporten voor kinderen met een lichamelijke beperking heel erg belangrijk is
Bibian Mentel

Mentel startte met NOC*NSF een lobby om snowboarden op het programma van de Paralympische Spelen te krijgen. Acht jaar later was het zo ver. In Sochi 2014 werd voor het eerst om de medailles geboard. Mentel - wereldkampioen in 2010 en 2012 - maakte de cirkel rond door als eerste paralympisch goud te veroveren bij het snowboarden. Aan het eind van het jaar werd ze bovendien gekozen tot Paralympiër van het jaar. Vier jaar later kreeg ze die eretitel opnieuw, nadat ze op de Winterspelen in PyeongChang haar titel wist te prolongeren. In Korea stond ook de banked slalom op het programma, die Mentel eveneens won.

Bibian Mentel is grondlegster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. “Na de amputatie is sport heel belangrijk voor mij geweest”, aldus Mentel. “Vooral omdat ik er alles in kwijt kan: mijn verdriet, geluk, plezier, maar ook mijn boosheid. Na een half uurtje sporten, was ik al mijn frustratie kwijt en had ik het gevoel: we kunnen er weer tegenaan. Ik geloof ook dat sporten voor kinderen met een lichamelijke beperking heel erg belangrijk is.”

Voor haar inspanningen voor de gehandicaptensport ontving ze tijdens de sluitingsceremonie van Sochi 2014 de prestigieuze Whang Youn Dai Award.

Bronnen:
• Foto: Mathilde Dusol