Arie van Vliet

Naam: Arie van Vliet 
Geboren: 18 maart 1916 te Woerden
Overleden: 10 juli 2001 te Woerden
Sport: wielrennen

Olympische Spelen XI Berlijn 1936
Onderdeel: 1 kilometer tijdrit
Prestatie: goud, tijd 1 minuut 12,0 seconden (nieuw olympisch record)
Onderdeel: 1 kilometer sprint
Prestatie: zilver, verloor in de finale van Toni Merkens (Dui)

Wielrenner Arie van Vliet was een eminent voorbeeld van de vaak aangehaalde stelling 'Wat goed is komt snel'. Op 18-jarige leeftijd eindigde de Woerdenaar als derde in het Nederlands kampioenschap sprint voor amateurs. Enkele weken later was hij de sensatie van de wereldkampioenschappen in Leipzig (1934) waar het groentje notabene als tweede eindigde. Waarschijnlijk was hij zelfs met de titel gaan strijken als hij zich niet door de coach van de Nederlandse ploeg had laten overhalen in de finale een ander verzet te rijden. Later zou hij zich nooit meer iets van anderen aantrekken.

Ze zeiden, Arie, doe jij dat er maar even bij
Arie van Vliet, winnaar tijdrit Berlijn 1936

Bij de Spelen van Berlijn 1936 was hij met de Duitser Toni Merkens favoriet voor de olympische sprinttitel. In de eerste heat van de eindstrijd tussen die twee stond Van Vliet op het punt zijn rivaal voorbij te steken toen de Duitser een enorme zwieper uitdeelde. Van Vliet diende een protest in en het kon niet anders of Merkens moest worden gekwalificeerd. Maar de jury zag daar, met 20.000 lawaaierige Duitsers op de tribune kennelijk zwaar tegenop. Vlak voor de tweede manche een aanvang nam, liet zij weten dat Merkens winnaar van de eerste rit bleef, maar wel een boete van 100 mark moest betalen wegens gevaarlijk rijden. Een boete bij de toen nog zeer amateuristisch ingestelde Olympische Spelen, dat was natuurlijk strijdig met alle regels. Maar bij wielrennen is al vaker veel mogelijk gebleken. Van Vliet verloor gedemoraliseerd de tweede rit en moest zich met zilver tevreden stellen.

Later won hij nog wel goud op de 1000 m tijdrit hoewel hij daar in het geheel niet op getraind had. "Ze zeiden, Arie, doe jij dat er maar even bij. En ik kon dat, me op een heel korte afstand helemaal leeg rijden."

In 1937 begon Van Vliet een bloeiende profcarrière, die maar liefst twintig jaar zou duren. Hij werd wereldkampioen in 1938, 1948 en 1953. Zijn beste jaren gingen verloren in de oorlogsperiode, toen er uiteraard geen wereldkampioenschappen werden gehouden. Na zijn carrière had hij een garagebedrijf in Woerden.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP