Naam: Annemarie Verstappen 
Geboren: 3 oktober 1965 te Rosmalen
Sport: zwemmen

Olympische Spelen XXIII Los Angeles 1984
Onderdeel: 100 meter vrije slag
Medaille: brons, in 56,08
Onderdeel: 200 meter vrije slag
Medaille: brons in 1:59,69
Onderdeel: 100 meter vlinderslag
Prestatie: in de finale vierde in 1:01,56
Onderdeel: 4 x 100 meter vrije slag estafette
Medaille: zilver in 3:44,40
Onderdeel: 4 x 100 meter wisselslag estafette
Prestatie: in de serie door een te vroege overname gediskwalificeerd

Annemarie Verstappen (1965) was wellicht de meest bescheiden en introverte zwemkampioene die Nederland ooit heeft bezeten.

Ze beleefde haar opgang naar de wereldtop begin jaren tachtig toen de DDR oppermachtig was bij het vrouwenzwemmen. Niemand rekende er dan ook op dat Verstappen voor een ware sensatie zou zorgen bij het wereldkampioenschap in 1982 in Guayaquil, in het Zuid-Amerikaanse Ecuador.

In de finale 200 meter vrije slag ging ze als een raket van start en bouwde een grote voorsprong op. Iedereen vreesde echter (en de Oost-Duitse zwemsters verwachtten niet anders) dat haar die roekeloosheid op de laatste baan duur zou komen te staan. Maar dat gebeurde niet. Annemarie bleef haar rivales ruim voor en in 1.59.53 greep ze de wereldtitel. Haar tijd was tevens een nationaal record, dat pas 24 jaar later zou worden verbeterd door Marleen Veldhuis.

Krachttoer
Ze was zelf zo verbaasd over haar succes, dat ze aanvankelijk geen woord kon uitbrengen. De tactiek die ze bij het WK volgde was overigens niet nieuw. Eerder bij de Brabantse kampioenschappen had ze hetzelfde gedaan en toen al bleek dat ze een dergelijke krachttoer aan kon.

Weinig had het gescheeld of ze had ook de wereldtitel op de 100 m vrije slag naar zich toegetrokken. Als gevolg van dat alles werd ze in 1982 verkozen tot Nederlands Sportvrouw van het jaar.

Na die successen in Guayaquil werden nog meer grote daden van haar verwacht. Ze kwam onder druk te staan en daarmee verdween haar onbevangenheid. Bij de Olympische Spelen van 1984 (waar het Oostblok afwezig was) behaalde ze 'slechts' brons op de 100 en 200 meter vrije slag. Daar voegde ze nog zilver aan toe op de 4x100 meter vrije slag.

Na het WK 1986 had ze schoon genoeg van het wedstrijdzwemmen en zette ze een punt achter haar carrière. Annemarie Verstappen behaalde in totaal 35 Nederlandse titels. Maar de parel op de kroon blijft die fantastische race op de 200 meter in 1982 in Guayaquil.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)