Albert Voorn

Naam: Albert Voorn
Geboren: 22 mei 1956 te Hilversum
Sport: paardensport

Olympische Spelen XXVII Sydney 2000
Paard: Lando
Onderdeel: springen individueel
Prestatie: zilver
Onderdeel: springen team
Prestatie: vijfde plaats 

De springruiters Jeroen Dubbeldam en Albert Voorn gaven de Olympische Spelen van Sydney vlak voor de sluitingsceremonie een onverwachte oranje apotheose. Het tweetal won goud en zilver in de individuele wedstrijd. Ze hielden het begrijpelijk niet droog. 

Voorns zilver was een nog grotere verrassing dan Dubbeldams goud. Hij volgde Dubbeldams voorbeeld en pinkte een traantje weg. Een emotioneel mens, die altijd bereid is op de barricade te staan, voor zichzelf en voor anderen. Voorn nam het na afloop dan ook op voor de organisatie, die hij verdedigde tegen de kritiek die een aantal collega's op de bodem had. 

Onder anderen Jos Lansink klaagde steen en been over het gebrek aan veerkracht in de grond. "Internationale ruiters hebben altijd de intentie te kijken waarover ze nu weer kunnen zeiken'', aldus Voorn. Hij ergerde zich daaraan. "De mensen hier verdienen dat niet. Ik zeg het niet omdat we hier met medailles om zitten. In de eerste proef had ik drie springfouten. Dat lag niet aan de bodem maar aan mij.''

Probleempaarden
Voorn had ook gelijk dat het Olympische concours hippique een gedenkwaardige wedstrijd was. De Venezolaanse parcoursbouwer Palacios leverde voortreffelijk, selecterend werk. Uitgerekend de 'probleempaarden' bleven over. Voorn kreeg Lando op stal om de bruine hengst wat bereidwilliger te maken. Hij slaagde zo goed dat Paul Schockemohle het dier al voor de Spelen voor Otto Becker kocht. Door goede afspraken te maken mocht de stilist uit Someren er tot en met de Spelen op blijven zitten.

Hij liet niet voor het eerst zien een goed paard te verdienen. "Lando kwam bij mij in de schuur om te worden verkocht. Ik gun het Otto, hij is een goeie. Het kost me een half jaar om terug te komen. En ik kom terug, want dit smaakt zo lekker''.

Voorn legde uit dat zijn Deense paard regelmatig geen zin had te springen, ondanks zijn mogelijkheden. "Hij stopte graag, want hij houdt niet van fouten maken. Dat gevoel heb ik zondag even gehad bij de driesprong. Daar hadden we geluk. Ik ben nooit hard geweest tegen hem, altijd gewerkt aan het zelfvertrouwen. Dat is mijn stijl, de stijl Henk Nooren. Je moet een paard niet negatief beïnvloeden en de natuur van een paard absoluut niet proberen te veranderen. Dat maakt dat het rijden er een stuk gemakkelijker uitziet.''

Bronnen:

  • ANP
  • Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
  • Foto: ANP