Olympische Spelen van St.Louis 1904

In 1904 werden de Spelen opnieuw een aanhangsel van een wereldtentoonstelling en weer hadden ze eronder te lijden. Slechts negen landen namen deel en van de 662 deelnemers kwamen er 574 uit de Verenigde Staten. Van een internationaal evenement kon nauwelijks worden gesproken. Talloze nummers hadden alleen maar Amerikaanse deelnemers.

List en bedrog
De marathon van 1904 was een bizarre avonturenroman. Allereerst was daar de Cubaanse postbode Carvajal die na een lange voettocht aan de start van de marathon verscheen in zijn gewone pak, want een sporttenue bezat hij niet. Een van de andere atleten knipte toen maar een stuk van zijn broekspijpen af, zodat het toch nog op iets leek.

Carvajal finishte als vierde. Hij had zeker hoger kunnen eindigen als hij onderweg niet met tal van toeschouwers een praatje had gemaakt en onrijpe appels had gegeten die hem maagkrampen bezorgden.

De Amerikaan Fred Lorz nam de schurkenrol op zich. Hij staakte na ettelijke kilometers de strijd en stapte in een auto. Die begaf het op een zeker moment, waarna Lorz maar weer verder liep. Als eerste van alle lopers arriveerde hij aan de eindstreep. Aangezien de organisatie daar niets van wist, werd hij als winnaar gehuldigd en Lorz liet zich dat nog aanleunen ook.

Maar het bedrog kwam snel uit. Lorz' landgenoot Hicks werd tot winnaar uitgeroepen. Hij kampte onderweg met zware inzinkingen. Zijn begeleiders boden de helpende hand door hem enkele malen je reinste doping (strychnine met cognac) te verstrekken. Daar werd absoluut geen geheim van gemaakt, integendeel, het middel werd later door hen ten sterkste aanbevolen...

Het zwemmen werd gehouden in een grote, kunstmatige vijver. De start geschiedde van een soort vlot dat maar net het gewicht van zes zwemmers kon dragen. De deelnemers stonden er meestal tot de enkels in het water. Bij de start gleden zij daardoor wel eens onderuit en kwamen dan ruggelings in het water.

De wereld van 1904
Was Engeland betrokken geraakt in een hevige oorlog om Zuid-Afrika, in het Oosten vond eveneens een militaire confrontatie plaats. Hier ging de strijd tussen het oude Russische tsarenrijk en het opkomende Japan.

De Russische nederlaag was verpletterend en de echo daarvan drong in geheel gekoloniseerd Azië door. Frankrijk sloot een bondgenootschap met Engeland.
Tekenend voor de nieuwe verhoudingen in de wereld was dat de organisatie van de derde Spelen aan de Verenigde Staten was toegewezen. Maar de geografische afstand bleek nog een aanzienlijke handicap, want het aantal landen en deelnemende sportmensen was met ongeveer de helft teruggevallen ten opzichte van de vorige editie.

Ook voor Nederland waren de kosten naar St.Louis te hoog en zag het van deelname af. Qua vrouwelijke deelname waren de Spelen in de VS evenmin een succes. Dat waren er maar zes, op een totaal van ongeveer 687 deelnemers.

Medailleoverzicht

Plaats, Land, Goud, Zilver, Brons
1. Verenigde Staten 74 79 80
2. Finland 4 3 3
3. Canada 4 1 1
4. Hongarije 2 1 1
5. Cuba 3 0 0

Nederland niet aanwezig