Topsport

De kracht van ervarend leren op het 96ste Nationaal Coach Platform

23 oktober 2024
De kracht van ervarend leren op het 96ste Nationaal Coach Platform

Het 96ste Nationaal Coach Platform bracht coaches en experts dinsdag 22 oktober wederom samen. Dit keer was het thema ervarend leren. De dag op Sportcentrum Papendal stond in het teken van het ontwikkelen van zowel individuele sporters als teams. Een van de hoogtepunten was de bijdrage van Jitske Kramer, die vanuit haar expertise als cultureel antropoloog sprak over hoe teams zich vormen.  

Leren uit de praktijk 
De coaches en stafleden konden kiezen uit twee workshops over ervarend leren. Albert de Vries, auteur van ‘Ervaringsleren Cultiveren’, deelde praktische theorieën over ervarend leren. Saskia Tjepkema benadrukte in de andere workshop het belang van waarderend-onderzoekende reflectie, waarbij coaches leren van hun successen. "De aanwezige coaches, ongeacht hun leeftijd, weten vrij goed waar ze zich in willen ontwikkelen. Zelfontwikkeling is een levenslang proces en elke sporter en groep biedt nieuwe uitdagingen," aldus Tjepkema. 

Goede teamnormen maken groepen slimmer
Jitske Kramer, cultureel antropoloog

Lessen uit de praktijk 
Tijdens de workshops deelden ervaren coaches hun waardevolle praktijkinzichten. Charles van Commenée, Evangelos Doudesis en Jeroen Bijl spraken over lessen die ze hebben geleerd in de topsport: 

Charles van Commenée, voormalig coach, technisch directeur en chef de mission, vertelde over het opbouwen en behouden van een sterke topsportcultuur, zelfs onder druk. 

Waterpolobondscoach Evangelos Doudesis lichtte toe hoe je de behoeften van sporters kunt afstemmen en de balans kunt vinden tussen verplichtingen en voorbereidingen voor grote toernooien. 

Jeroen Bijl, sportbestuurder en oud-chef de mission, sprak over het belang van leren door ervaring en de waardevolle lessen die hij heeft opgedaan in zijn diverse rollen in de topsport. 

Ervaring is wat je krijgt nѐt nadat je het nodig had
Charles van Commenée, voormalig coach, technisch directeur en chef de mission

Frans van Dijks reflectie op een rijke carrière 
Een bijzonder moment tijdens het platform was de duiding van het thema door Frans van Dijk. Na 25 jaar in de topsport, waarvan 20 jaar als prestatiemanager, deed hij zijn laatste bijdrage aan het Nationaal Coach Platform. Van Dijk was getuige en onderdeel van vele ontwikkelingen in de Nederlandse topsport en heeft altijd de nadruk gelegd op de zelfontwikkeling van zowel sporters als coaches.

"Tijdens dit, tevens mijn laatste, NCP hebben we stilgestaan bij hoe ontwikkeling tot stand komt. Groei begint met nadoen, gevolgd door nadenken en uiteindelijk ervaren. Deze stappen hebben me uitgedaagd om samen met stafleden en sporters het verschil te maken. Met trots kijk ik terug op wat we samen hebben bereikt," zei Van Dijk.

Ter gelegenheid van zijn laatste bijdrage gaf Van Dijk, namens NOC*NSF, een jaarabonnement van SPORTgericht! aan de jonge coach Bjorn van den Ende. Daarnaast kregen ook 75 coaches een abonnement cadeau. 

NCP 2024 760X456

Frans van Dijk (links): nadruk op zelfontwikkeling van sporters en coaches.

Een dag vol inspiratie 
Het was een dag vol nieuwe inzichten, praktische tips en reflecties. De kracht van ervarend leren kwam duidelijk naar voren in de workshops en gesprekken. Terwijl Frans van Dijk zijn welverdiende pensioen ingaat, blijft zijn nalatenschap een blijvende inspiratiebron voor de volgende generatie coaches en sporters.

Deel dit artikel op social media: