Internationaal Parijs 2024

Franse president Macron opent dertigste Olympische Zomerspelen

26 juli 2024
Franse president Macron opent dertigste Olympische Zomerspelen

In het centrum van Parijs zijn vanavond de dertigste Olympische Zomerspelen officieel geopend. Om 23:22 ontstaken judoka Teddy Riner en atlete Marie-José Perec in de tuin van de Tuilerieen het olympisch vuur. Tot en met 11 augustus strijden meer dan 10.000 sporters in de Franse hoofdstad om de medailles.

Voor het eerst in de historie vond de opening van de Spelen niet plaats in het Olympisch Stadion, maar in het hartje van de organiserende stad. De talloze historische gebouwen van Parijs vormden het magnifieke decor van een grootse show. Daarin werd veel aandacht besteed aan de Franse cultuur en geschiedenis. Zo kwam onder andere de Moulin Rouge voorbij, de klokkenluider van de Notre Dame en de bestorming van de Bastille. Als surprise traden diverse internationaal befaamde artiesten op, zoals Lady Gaga en Céline Dion.

In een lange botenparade op de Seine werden de 206 deelnemende landen aan het publiek voorgesteld. De Nederlandse equipe kwam als 146ste langs. TeamNL werd geleid door de twee vlaggendragers, basketballer Worthy de Jong en handbalster Lois Abbingh. Enthousiast werden ze toegejuicht door koningin Máxima en koning Willem-Alexander.

Na een show met veel dans, mode en muziek volgde het officiële gedeelte, aan de voet van de Eiffeltoren. De voorzitter van het organisatiecomité Tony Estanguet sprak de aanwezigen toe, gevolgd door IOC-voorzitter Thomas Bach. Hij benadrukte dat dit de eerste Spelen worden met een volledige gender-gelijk speelveld. Ook was er de gebruikelijke oproep tot vrede. “Vier de olympische geest van een leven in vrede voor de hele mensheid, die is verenigd in diversiteit,” aldus Bach.

De olympische eed werd afgelegd door Florent Manaudou (zwemmen) en Melina Robert Michon (atletiek). Om 22:54 uur verklaarde de Franse president Emmanuel Macron de Olympische Spelen in Parijs voor geopend.

Deel dit artikel op social media: