Bonden Gezonde sportomgeving

Convenant helpt bij gezonde sportevenementen

8 januari 2024
Convenant helpt bij gezonde sportevenementen

Foto: Alieke Eising

Tijdens het EK-wielrennen afgelopen september tekenden alle gemeenten in de provincie Drenthe het Convenant Gezonde Sportevenementen. In dit Convenant staan afspraken die gezondere voedingskeuzes en sponsoring bij sportevenementen met (veel) kinderen bevorderen. 

In 2018 hebben eventorganisatoren, sportmarketingbureaus, sportbonden en gemeenten het Convenant Gezonde Sportevenementen in het leven geroepen. Doel hiervan is om een gezonde omgeving te stimuleren tijdens sportevenementen, zoals ook al te zien was bij het EK-wielrennen in Drenthe.

Update en wijzigingen Convenant

Aangezien het Convenant al in 2018 is opgesteld, krijgt het in 2024 een update met een aantal aanvullingen en aanpassingen, onder andere op leeftijd en een uitbreiding met de thema’s rookvrij en alcohol’.

De ondertekening door alle Drentse gemeenten en de aanvullingen op het Convenant zijn belangrijke stappen voor het bevorderen van een gezonde sportomgeving. Wil jouw sportbond ook aan de slag met het organiseren van gezonde (top)sportevenementen? Neem dan contact op via gezondesportomgeving@nocnsf.nl

Al 21 gemeenten ondertekenden het Convenant 

In december 2018 ondertekenden verschillende gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht), sportmarketingbureaus (House of Sports, Kumpany, TIG Sports, 2Basics), NOC*NSF en JOGG gezamenlijk het Convenant. Sindsdien sloten ook de gemeenten Heerenveen, Alkmaar, Arnhem, Apeldoorn en alle Drentse gemeenten (Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden) zich hierbij aan. 

Inspirerende voorbeelden  

Er zijn in Nederlands al inspirerende gezonde sportevenementen, zoals European Para Championschips, WK Volleybal Vrouwen, La Vuelta Holanda en UEFA Futsal EURO 2022. Bij al deze inspirerende evenementen was de inzet van zowel de gemeente als de sportbond cruciaal.

Deel dit artikel op social media: