Nationale Sportweek

Ambassadeur Europese Week van de Sport

11 september 2023
Ambassadeur Europese Week van de Sport

Willemijn van Aggelen is als buurtsportcoach bij de gemeente Dordrecht betrokken bij de Nationale Sportweek en is daarnaast ambassadeur van de Europese Sportweek. We spraken haar over waarom Dordrecht voor de tweede keer op rij host city is en wat haar Europese rol inhoudt. 

Kan je jezelf even voorstellen?

Ik ben Willemijn van Aggelen, 25 jaar oud en werk al ruim drie jaar als (buurt)sportcoach bij de gemeente Dordrecht. Ik houd me vooral bezig met het thema positief sportklimaat op en rondom de sportclubs. Ook ben ik betrokken bij de Nationale Sportweek in Dordrecht. 

Ik vind het belangrijk dat iedere Dordtenaar met plezier en op een veilige manier kan sporten. Plezier is namelijk een fundament voor een leven lang sporten. Ik spreek uit ervaring, want naast mijn werk als sportcoach ben ik veel te vinden op en rondom het hockeyveld. Ik speel nog steeds zelf, maar ik steek ook al jaren veel tijd en energie in het geven van training en sinds vorig jaar mijn rol als jeugdcommissielid. Dit doe ik met veel plezier!

Waarom is Dordrecht weer host city?

Vorig jaar wilde we vooral inspireren en bespreekbaar maken met welke thema's we in Dordrecht bezig zijn. Onder andere als onderdeel van het participatietraject naar een nieuwe sportvisie. Dit jaar willen we met de nieuwe vastgestelde sportvisie hier op voortborduren en zorgen dat nog meer Dordtenaren actief gaan sporten. 

Wat is jouw taak als ambassadeur van de Europese Week van de Sport?

Ik richt me vooral op het thema gendergelijkheid met de nadruk op de gelijkheid tussen man en vrouw. Vaak is een ambassadeur een topsporter. Een topsportster ben en word ik niet. Juist daarom ben ik gekozen als ambassadeur, zodat veel meer mensen zich kunnen identificeren met een 'normale' amateursportster. De rol van (buurt)sportcoach is in Europa niet gebruikelijk en ook dat is een aspect wat telt in mijn ambassadeurschap. Met mijn Europese rol mag ik onderdeel zijn van verschillende sportforums die gehouden worden door heel Europa en ben ik bij de opening van de Europese Sportweek aanwezig. Zo hoop ik zoveel mogelijk mensen aan te zetten om #BeActive te zijn. 

Ik adviseer alle gemeenten om ook de Nationale Sportweek te benutten als extra communicatiemoment over het sporten in jouw stad. Iedereen kan wel een beetje extra motivatie gebruiken om te gaan sporten of te blijven sporten. Let's Be Active!

Deel dit artikel op social media: