NOC*NSF Paralympisch

VNPD opgericht voor alle Nederlandse Paralympische deelnemers

17 augustus 2023
VNPD opgericht voor alle Nederlandse Paralympische deelnemers

Voor alle sporters die Nederland hebben vertegenwoordigd op de Paralympische Spelen is de Vereniging van Nederlandse Paralympische Deelnemers (VNPD) opgericht. Deze nieuwe vereniging is opgericht met ondersteuning van NOC*NSF en is de paralympische tegenhanger van de olympische variant die al sinds 1984 bestaat.

Sinds de eerste Paralympische Spelen in Rome in 1960 hebben ongeveer 750 sporters Nederland vertegenwoordigd. Tot nu toe was er nog geen vereniging die hen tot na hun actieve sportcarrière bindt. Uit een enquête onder ruim 100 paralympische sporters, bleek deze behoefte er echter wel te zijn. Daarom heeft NOC*NSF de ondersteuning geboden om de vereniging op te richten.

Enthousiasme aanwakkeren

De VNPD heeft als doel om deze sporters te eren, hun onderlinge band te versterken en de Paralympische gedachte uit te dragen. Dit gaan ze doen door allerlei evenementen te organiseren voor hun leden en zo het enthousiasme voor paralympische sporten in Nederland aan te wakkeren. Ook willen ze een brug slaan tussen paralympische en olympische sporters. De Vereniging van Nederlandse Paralympische Deelnemers en Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers zullen in de nabije toekomst de mogelijkheden tot samenwerking en verbinding verder onderzoeken.

Paralympische sporters sturen de VNPD

De VNPD is officieel opgericht op 11 mei 2023. Alle bestuursleden zijn paralympische sporters die tijdens hun sportcarrière één of meerdere keren aan de Paralympische Spelen deelgenomen. Het bestuur bestaat uit Theo van der Meijden (voorzitter), Rutger Sturkenboom (secretaris), Henk Legebeke (penningmeester), Gerda Stokkel-Lampers (algemeen bestuurslid) en Laura de Vaan (PR & communicatie).

Het officiële startschot voor de VNPD werd gegeven op donderdag 17 augustus tijdens het SportNXT congres. Dat congres vond niet geheel toevallig plaats tijdens de European Para Championships in Rotterdam.

.l.n.r. Theo van der Meijden, ZKH Pieter Christiaan, Nike Boor en Marc van den Tweel 760

V.l.n.r. Theo van der Meijden, Z.H. Prins Pieter-Christiaan, Esther Vergeer, Nike Boor en Marc van den Tweel

Deel dit artikel op social media: