Internationaal Paralympisch

European Para Championships 2023 bieden nieuw podium voor paralympische sport in Rotterdam

8 augustus 2023
European Para Championships 2023 bieden nieuw podium voor paralympische sport in Rotterdam

Rotterdam is de gaststad van de allereerste European Para Championships, een groot multisportevenement voor de parasport. Dit unieke evenement biedt een nieuw podium aan paralympische topsporters.

Directeur Topsport TeamNL André Cats en toernooidirecteur Jeroen Straathof kijken uit naar een mooi toernooi. Straathof: “Het toernooi is niet alleen een showcase van topsportprestaties, maar is ook een belangrijke stap voor de toekomst van de Nederlandse sport.”

Van 8 tot en met 20 augustus verwelkomt Rotterdam 1.500 sporters voor tien verschillende topsportevenementen. De keuze voor Rotterdam als gaststad was geen toeval. "Nederland en Rotterdam in het bijzonder hebben zich echt maatschappelijk ingezet om de parasport verder te brengen," benadrukt Straathof, "en met de European Para Championships als uithangbord kunnen we een bredere groep bereiken en de toekomst van parasport stimuleren."

De locaties tonen ook aan dat de stad het serieus neemt. De meeste sporten vinden plaats in en rondom Rotterdam Ahoy, maar er zijn ook City Centre Courts. Zo strijden de boogschutters op de Kop van Zuid en gaan de rolstoeltennissers op jacht naar eeuwige glorie op het Schouwburgplein in het hart van de stad.

Initiatief vanuit Nederland

Na meerdere losse para-EK’s succesvol te hebben georganiseerd, is het idee in Nederland ontstaan om een multisportevenement neer te zetten voor de parasport. Door de krachten van meerdere sporten te bundelen, is het bereik van de European Para Championships groot. Met dit toernooi wil Nederland een goede basis neerzetten voor een terugkerend vierjaarlijks toernooi met een vaste plek op de internationale sportagenda. Meerdere landen sturen een afvaardiging om te onderzoeken of zij een volgende editie willen organiseren

Kennisdeling centraal bij multisportevenement

Het toernooi brengt niet alleen sporters samen, maar ook kennis en ervaringen vanuit diverse sportbonden. Dit multidisciplinaire karakter maakt kennisdeling mogelijk en versterkt de organisatie van parasporten in Nederland. "Door deze sporten bij elkaar te brengen door middel van één groot toernooi, zetten we parasport op de internationale sportagenda en leveren we een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de sport," voegt Straathof toe.

Met de organisatie van dit toernooi hopen NOC*NSF en de toernooidirectie de maatschappelijke perceptie van parasport te veranderen en de drempel voor mensen met een handicap om te gaan sporten te verlagen. Zodat parasport steeds meer als vanzelfsprekend wordt gezien.

De organisatie wil zowel mensen met een beperking als mensen zonder beperking inspireren om te gaan sporten. Samen met Fonds Gehandicaptensport, NOC*NSF, sportbonden en lokale sportaanbieders kunnen bezoekers een aantal parasporten ervaren. Om te ervaren hoe het is om bijvoorbeeld in een rolstoel te stappen en te sporten. Zo wil de organisatie de beleving echt naar de bezoekers brengen.

Diverse partners van NOC*NSF zijn ook aanwezig in Rotterdam. Zo organiseert Rabo ClubSupport een inspiratiesessie, is de Nederlandse Loterij aanwezig met een sportbox en heeft T-mobile een hologram ter activatie.

Voorbereiding TeamNL op Parijs 2024

Het feit dat alle tien de sporten op de European Para Championships bijdragen aan de kwalificatieroute naar de Paralympische Spelen in Parijs, voegt nog meer prestige toe aan het evenement. De sporters die je hier de medailles ziet halen, zie je hoogstwaarschijnlijk ook volgend jaar op de Paralympische Spelen.

André Cats kijkt ook uit naar een mooi toernooi: ‘’Het is fantastisch dat de parasport met de komst van dit evenement krachten bundelt in een Europees multisportevenement. En helemaal goed dat onze TeamNL-sporters de kans krijgen om in eigen land voor eigen publiek te strijden voor Europese titels én plaatsing voor de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.’’

De European Para Championships 2023 bieden een unieke gelegenheid voor topsporters met een handicap. In Rotterdam heb je van 8 tot en met 20 augustus de kans om tien verschillende topsporten in actie te zien.

Deel dit artikel op social media: