Nationale Sportweek

Waalwijk zet sportactiviteiten in de schijnwerpers tijdens de Nationale Sportweek

27 juli 2023
Waalwijk zet sportactiviteiten in de schijnwerpers tijdens de Nationale Sportweek

Gemeente Waalwijk neemt al geruime tijd actief deel aan de Nationale Sportweek om een gezonde leefstijl te promoten en inwoners te helpen te voldoen aan de beweegrichtlijnen. Het GO Waalwijk Festival op 24 september is de klap op de vuurpijl tijdens de Nationale Sportweek in Waalwijk. Maar, het meest trots is de organisatie op de ‘kleine succesjes’.

GO Waalwijk is een project van de gemeente Waalwijk met een bijbehorend online platform, dat het aanbod en de activiteiten op het gebied van sport, bewegen en cultuur inzichtelijk maakt voor de inwoners van gemeente Waalwijk. “Onder de vlag van GO Waalwijk werken onder anderen buurtsportcoaches en beweegcoaches”, zegt Judith Leijtens, communicatieadviseur bij GO Waalwijk. “De ambitie om te voldoen aan de beweegrichtlijnen en een gezonde leefstijl te stimuleren, vormen het startpunt. De Nationale Sportweek geeft daar een serieuze boost aan. Dat geldt ook voor andere landelijke programma’s waar we bij aanhaken, zoals Doortrappen, activiteiten van het Ouderenfonds en de campagne Sjors Sportief. Voor sportaanbieders is de Nationale Sportweek een mooi moment om eens iets extra’s aan te bieden. Ik vergelijk het altijd met een kop koffie: als je vrijblijvend afspreekt dat je een keer koffie bij elkaar gaat drinken, komt dat er niet snel van. Dat gebeurt pas als je een concrete afspraak maakt. Zo is het ook met een proeftraining voor een sportactiviteit. Hoewel mensen het gehele jaar door van harte welkom zijn, is de Nationale Sportweek dé gelegenheid voor sportaanbieders om te laten zien dat je deuren open staan.”

Deuren open

“Zodra alle materialen van de campagne beschikbaar zijn, zoekt GO Waalwijk contact met de sportaanbieders in de gemeente. We vragen sportaanbieders via de nieuwsbrief en onze website om hun aanbod kenbaar te maken. Ook verenigingsondersteuners stimuleren de aanbieders om de deuren open te zetten voor bezoekers. We focussen ons met GO Waalwijk op alle inwoners, maar in het bijzonder op de mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. We nemen financiële belemmeringen zoveel mogelijk weg met behulp van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en andere regelingen. Daarnaast hebben we beweegcoaches die zich op ouderen richten en die zo wijkgebonden mogelijk te werk gaan. Er rijdt zelfs een bus om ouderen naar de activiteiten te brengen. Om mensen met een beperking te begeleiden naar een passende sport werken we ook samen met Uniek Sporten Midden Brabant.”

Zoals ook het landelijke platform Uniek Sporten, zet Uniek Sporten Midden Brabant zich in om sport en beweging voor mensen met een beperking zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat doet het met haar online activiteiten, onder andere door het sport- en beweegaanbod voor gebruikers en professionals zo laagdrempelig mogelijk te presenteren, maar ook door breed samen te werken met andere organisaties en sportaanbieders.

NSW Header 2023

Organiseert jouw gemeente ook een Nationale Sportweek?

Meld je dan aan als Sportweekgemeente!

 

Jaarlijks festival

“Naast de activiteiten die sportaanbieders tijdens de Nationale Sportweek aanbieden, organiseren we jaarlijks een sportief en cultureel festival in het centrum van Waalwijk. Daar maken bezoekers kennis met allerlei sportieve activiteiten. Ik noem het altijd een goed georganiseerde kleedjesmarkt. De sportaanbieders moeten er zelf komen staan met hun spulletjes. Wij faciliteren, zorgen voor de aankleding en verzorgen de PR en communicatie.”

“Op het festival kun je volop sporten uitproberen, van padel tot hockey, softbal, handbal en nog veel meer. Ook zijn er allerlei beweegactiviteiten voor diverse doelgroepen. Zo is er voor senioren een activiteit met aangepaste fietsen en komt er ook een rolstoelvaardigheidsparcours. Dankzij het brede aanbod is er voor ieder wat wils.”

“Gedurende het festival maken we de hele middag live radio. Het is koopzondag, dus verwachten we duizenden bezoekers. In september verspreiden we verder een verenigingskrant met het festival- en sportaanbod. Die maken we op met de campagnebeelden uit de toolkit van de Nationale Sportweek. We vragen de organisaties van allerhande evenementen die in die periode plaatsvinden, de verbinding te leggen met de Nationale Sportweek. Iedereen moet die weken continu in aanraking komen met sport en bewegen. Het concept blijft ieder jaar hetzelfde, alleen finetunen we het steeds weer opnieuw. Dit jaar ligt bijvoorbeeld de nadruk op jongeren. Tijdens het GO Waalwijk Festival richten jongerenwerkers een urban sports plein in speciaal voor jongeren, met onder meer skate- en bmx-workshops en DJ’s.”

Verbinding

Judith realiseert zich dat de Nationale Sportweek dé gelegenheid is om partijen met elkaar in contact te brengen. “Niet alleen partijen uit de sport, maar ook jongerenwerk, fysiotherapeuten, scholen, et cetera. We hebben allemaal hetzelfde doel en je kunt elkaar erg versterken. De Nationale Sportweek kan helpen elkaar te vinden en de samenwerking te stimuleren. Samen kun je nu eenmaal een veel groter bereik creëren dan alleen . We zijn misschien nog wel het meest trots op de kleine succesjes. Die ene inwoner die je aan het bewegen krijgt en houdt.” De inspanningen door GO Waalwijk beginnen hun vruchten af te werpen en dat valt ook bij andere gemeenten op, zo blijkt wel uit de reacties die GO Waalwijk ontvangt. “De Nationale Sportweek maakt wat wij doen nog zichtbaarder.”

NOC*NSF Nationale Sportweek 2023

De NOC*NSF Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat sporten in de etalage zet en laat zien hoe gezond en vooral hoe leuk sporten en bewegen is. Tijdens de Sportweek zetten honderden gemeenten, sportclubs, sportbonden, bedrijven, het onderwijs en andere sportaanbieders in heel Nederland hun deuren open, organiseren clinics, toernooien en demonstraties. Iedereen kennismaken met (nieuwe) sporten. De Nationale Sportweek is dit jaar van vrijdag 15 tot en met zondag 24 september 2023 en is onderdeel van de European Week of Sport.

Deel dit artikel op social media: