Topsport

André Cats: "Topsport draait om contact tussen mensen"

29 maart 2023

Over een paar dagen, op 1 april, ben ik alweer één jaar in dienst als directeur Topsport van TeamNL. Een prachtige baan in het mooiste werkveld van de wereld: de topsport. In dit jaar heb ik geleerd wat ik eigenlijk al wist: in ons vak, de topsport, draait alles om contact tussen mensen.

Met alle apps en hulpmiddelen die we hebben rondom trainingsdata, voedingsschema’s en medische testen voelt het soms alsof we alles kunnen digitaliseren en automatiseren. Maar zonder de professionaliteit en hulp van een coach, de motivatie van teamgenoten en onvoorwaardelijke steun van vrienden, familie en fans, zijn alle resultaten en prestaties weinig waard.

Dit is exact de reden dat ik graag meer met jou als topsporter in contact kom. Alleen door de afstand tussen mij als directeur Topsport en jou als TeamNL-sporter te verkleinen weet ik hoe ik jou het beste kan helpen en wat jij nodig hebt om te kunnen excelleren.  

Sommigen van jullie kom ik regelmatig tegen op Papendal. Zo mocht ik deze week de Nederlandse breakdancers welkom heten bij TeamNL. En liep ik een aantal weken geleden mee met het judoprogramma waarbij ‘Parijs’ veruit het meest genoemde woord was. Dit zijn voor mij de meest waardevolle ontmoetingen, waarin ik met eigen ogen kan zien waar we elke dag hard voor werken: de meest optimale omstandigheden voor jou, de topsporter.

Ik vind het van het grootste belang dat de stem van de topsporter gehoord wordt. Daarom sluit ik regelmatig aan bij vergaderingen van de NOC*NSF Atletencommissie. Ik moedig je ook aan om je stem te laten horen door middel van de atletenvertegenwoordiging binnen jouw bond. Want alleen als we als mensen contact maken, kunnen we samen de resultaten van TeamNL en de waarde van topsport nog meer glans geven.

Deel dit artikel op social media: