Bonden Data Sportbonden

Toename sportdeelname en sportfrequentie

NOC*NSF 21 februari 2023
Toename sportdeelname en sportfrequentie

De wekelijkse sportdeelname steeg in januari 2023 weer
De groei ten opzichte van de decembermaand is vergelijkbaar met voorgaande jaren, met uitzondering van 2021. In 2021 daalde de sportdeelname in januari als gevolg van de lockdown. De sportdeelname in januari 2023 (60%) is hoger dan de januarimaand in 2022 (54%) en 2021 (50%). In de jaren voor corona zat de sportdeelname iedere keer rond de 63-64%.

Mannen (60%) en vrouwen (59%) sportten in januari 2023 nagenoeg evenveel. De wekelijkse sportdeelname onder de jeugd (5 t/m 18 jaar) ligt hoger (73%) dan het totale gemiddelde (60%).

Maandelijkse sportfrequentie stijgt ook
De gemiddelde Nederlander sportte 7/8 keer per maand in januari 2023. Dit is meer dan de afgelopen maanden, maar minder dan de periode voor corona. Voor corona sportte de gemiddelde Nederlander 8,5 keer per maand.

De sportfrequentie onder de jeugd (5 t/m 18 jaar) is met gemiddeld 8,1 keer sporten per maand, hoger dan het totale gemiddelde.

Aantal niet-sporters daalt
Het aantal mensen dat in januari niet sportte (31%) is gedaald ten opzichte van voorgaande maanden. 41% van de niet-sporters wil daar verandering in brengen. Sporten die zij het meest noemen zijn: fitnessen (individueel, binnen), wandelen, zwemmen en fitnessen (in een groep).

Meest beoefende sporten
De meest beoefende sporten in januari 2023 zijn fitness (individueel, binnen), wandelsport en hardlopen. Bij de jeugd zijn dit voetbal, zwemsport en fitness (individueel, binnen).

Deel dit artikel op social media: