Topsport Tokyo 2020 Beijing 2022

Wat is de meerwaarde van data rondom de Olympische en Paralympische Spelen?

14 december 2022
Wat is de meerwaarde van data rondom de Olympische en Paralympische Spelen?

Het gebruik van data op de afdeling Topsport van NOC*NSF, hoe zit dat? Agaath Doeleman, senior data-analist, vertelt in dit interview meer over het gebruik van data rondom de Spelen. Hoewel Parijs nog ver weg lijkt, zijn de voorbereidingen al in volle gang.

Agaath DoelemanAgaath Doeleman: "Ik ben in 2018 begonnen op de afdeling topsport. Inmiddels zijn we met een klein team van drie, ik ben hiervan het eerste aanspreekpunt voor bonden en collega’s. De ambitie van TeamNL is meer medailles met meer sporten met meer maatschappelijke waarde."

"Wij zetten ons in voor de top 10 ambitie van TeamNL en maken dit meetbaar, concreet denken we bijvoorbeeld mee met welke sporten en sporters kansrijk zijn. De rol van data heeft globaal twee kanten: een beleidskant en prestatiebevorderingskant."

Data in aanloop naar de Spelen
"Ruim voordat de Spelen starten, maken we samen met de prestatiemanagers een prognose per medaille-onderdeel. Gedurende de aanloop naar de Spelen worden de ambities gemonitord. Vlak voor de Spelen bekijken we samen met de prestatiemanagers naar de meest kansrijke starts. Hoeveel medailles kunnen we halen en met welke sport? Sinds 2018 wordt de onderbouwing hiervoor met ondersteuning van data gedaan."

Data tijdens de Spelen
Tijdens de Spelen speelt het datateam ook een grote rol. Elke dag volgen de data-analisten de TeamNL-sporters, zodat het team van collega’s dat op de Spelen aanwezig is, ook goed de pers te woord kan staan. Agaath: "Tijdens de Olympische Spelen in Tokio hadden wij vooraf ingeschat dat het even zou duren voordat TeamNL volledig op stoom zou komen."

Grafiek Schaatsen 1000M Beijing 760X456

De strijd om de bronzen medaille op de 1000m mannen (Beijing 2022). De schaatsers zaten heel dicht op elkaar, dichter dan bij eerdere Spelen.

Data na de Spelen
Wanneer de coaches en technisch directeuren weer thuis zijn van de Spelen, worden de Spelen geëvalueerd. Hoe goed waren de afgelopen Spelen? Hoe wordt dit gemeten? Welke ambities zijn er waargemaakt? Haalde TeamNL inderdaad meer medailles in meer sporten? Dit zijn vragen die dan behandeld worden en als boodschap en die als vooruitblik dienen naar de volgende Spelen.

"De lat ligt voor de komende Spelen nog weer hoger om onze top 10 ambitie waar te willen maken. Je merkt dat de concurrentie ook niet heeft stilgezeten. Sporten zoals zwemmen en atletiek zijn goed meetbaar, de topatleten gaan steeds sneller. Tijdens Rio de Janeiro kon je met een bepaalde tijd nog een bronzen medaille winnen, terwijl je met die tijd in Tokio buiten het podium eindigde."

Richting Parijs 2024
Agaath: "Op dit moment zijn we als team onder andere bezig met de aanvullende eisen van Parijs, zoals: welke tijd moet je lopen op een marathon om een redelijke kans te maken op de top-8 tijdens de Olympische Spelen in 2024?"

Om voor kwalificatie in aanmerking te komen moet een topsporter voldoen aan de internationale eisen van de internationale federatie en het IOC/IPC en aan de eventuele nationale prestatie-eisen van NOC*NSF. In het volgende artikel vertelt Gijs Reuvers meer over de aanvullende eisen voor sporters in aanloop naar Parijs 2024.

Deel dit artikel op social media: