Bonden Sportbonden Sportverenigingen

Kennissessies NOC*NSF tijdens de Nationale Sport Vakbeurs 2022

27 oktober 2022

Op woensdag 9 november 2022 is het weer tijd voor de Nationale Sport Vakbeurs. Sportambtenaren, clubbestuurders en exploitanten van sportaccommodaties komen dan op één beursvloer samen met dienstverleners en leveranciers uit de sportwereld. Het is daarmee dé facilitaire sportexpo van Nederland. Als sportieve kennispartner organiseert NOC*NSF tijdens deze dag verschillende kennissessies.

Hieronder vind je een overzicht van de kennissessies die NOC*NSF organiseert. Heb je interesse? Meld je dan meteen aan via deze aanmeldlink. Als je je aanmeldt voor een van onze sessies, heb je ook automatisch toegang tot de Nationale Sport Vakbeurs.

Gezamenlijke Sportpromotie voor sportbonden, gemeentes en sportbedrijven (10:00 tot 11:00 uur)

Iedere maand organiseert NOC*NSF een online sessie waarin sportbonden, gemeentes en sportbedrijven met elkaar delen wat er op het gebied van sportpromotie gebeurt en wat er op de planning staat. Op woensdag 9 november maken we van de gelegenheid gebruik om deze fysiek te organiseren. We kijken vooruit naar 2023 en praten iedereen graag bij wat er komend jaar staat te gebeuren als het om sportpromotie gaat.

Let op: deze sessie is alleen voor sportbonden, gemeenten en sportbedrijven

De inzet van professionals op sportclubs (10:30 tot 11:15 uur)
Het is onze ambitie om alle sport- en beweegaanbieders toekomstbestendig te maken. We merken echter dat het steeds moeilijker is om vrijwilligers te vinden die bereid én geschikt zijn om te voldoen aan de toenemende wet- en regelgeving die bij hun functie komt kijken. Professionals, zoals verenigingsmanagers of clubkadercoaches, kunnen hiervoor uitkomst bieden. Tijdens deze kennissessie gaan we het gesprek aan met een voorzitter van een sportvereniging en een verenigingsmanager over professionalisering bij sportclubs. 

Aan de slag met trainersbegeleiding (11:30 tot 12:15 uur)
Trainers en coaches die naast sport-inhoudelijk, ook pedagogisch en didactisch bekwaam zijn, hebben grote invloed op het sportplezier van leden. Meer sportplezier zorgt er weer voor dat leden langer lid zijn, meer vrijwilligerswerk doen en eerder nieuwe leden aantrekken. Goede begeleiding voor trainers en coaches levert ook bij henzelf meer sportplezier op. Een win-win-win situatie voor elke club dus! Maar hoe organiseer je dit? Adviseur kaderontwikkeling Hugo Haak legt uit hoe trainersbegeleiding jouw club verder kan helpen én hoe dit kan worden opgestart met behulp van een clubkadercoach.

Aan de slag met data gedreven sportbeleid (12:30 tot 13:15 uur)
De samenstelling van de bevolking verandert, samen met hun vrijetijdsbesteding en sportieve behoeften. Het is essentieel dat beleidsmakers van gemeenten inspelen op deze razendsnelle ontwikkelingen. Het verzamelen van data speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Tijdens deze sessie laat data-expert Jorn Knops zien hoe je als beleidsmaker met inzichten de juiste keuzes kunt maken. Met interessante voorbeelden toont hij aan hoe data-analyse zorgt voor onderbouwd sportbeleid, een passend sportaanbod in gemeenten en de aanwas van potentiële sporters.

Let op: deze sessie is alleen voor gemeenten

Sportaccommodatie van de toekomst (13:00 tot 13:45 uur)
Duizenden sportaccommodaties kunnen wel een upgrade gebruiken. Maar hoe ver wil en kun je gaan om de sportaccommodatie toekomstbestendig te maken op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en toegankelijkheid? Ga je verbouwen of kies je voor nieuwbouw? Krijgt de accommodatie meerdere functies dan enkel sport? Hoe kunnen leden bijdragen aan het project? En met welk geld ga je alles financieren? Tijdens deze kennissessie gaan we in gesprek met drie clubs die aan het begin, einde en midden van hun sportaccommodatie van de toekomst staan.

Code Goed Sportbestuur voor jouw vereniging! (13:30 tot 14:15 uur)
Er is een nieuwe Code Goed Sportbestuur. Maar wat is de waarde en toepassing hiervan, voor jou als bestuurder en voor de hele vereniging? De herziene Code biedt principes en richtlijnen voor een goed sportbestuur met een heldere koers. Zodat er in een veilige omgeving en met plezier gesport kan worden. Ben jij benieuwd hoe jouw bestuur ervoor staat? Tijdens deze kennissessie krijg je de ideale voorbereiding om de Code binnen jouw vereniging bespreekbaar te maken. Ook leer je waar nog kansen liggen om te verbeteren.

Zo krijg je het voortgezet onderwijs aan het bewegen! (14:30 tot 15:15 uur)
Veel jongeren stoppen tijdens bepaalde levensfases met sporten. Daarom startte NOC*NSF, samen met twee gemeenten en een aantal partners, de succesvolle pilot ShuffleSports. Tijdens deze kennissessie vertellen we over het belang van jeugdsport en hoe het komt dat het huidige sportaanbod niet matcht met wat jongeren willen. Ook laten we zien hoe ShuffleSports bijdraagt aan het opnieuw in beweging brengen van jongeren. Ben je beleidsmedewerker en wil jouw gemeente aan de slag met jeugdsport? Meld je dan aan voor deze sessie.

NOC*NSF Clubhuis
Rondom de bijeenkomsten is er alle gelegenheid om de vakbeurs te bezoeken en inspiratie op te doen. Onze stand, of clubhuis, is bovendien de perfecte ontmoetingsplek om ervaringen te delen of even bij te komen onder het genot van iets lekkers en een goede kop koffie, vers bereid door onze barista’s.

Tot ziens op de Nationale Sport Vakbeurs 2022

Deel dit artikel op social media: