Sportdeelname Sportbonden

De potentie van een datastudent voor een sportbond

20 oktober 2022
De potentie van een datastudent voor een sportbond

In de huidige tijd is kennis en kunde een schaars goed. Naast een krappe arbeidsmarkt is het vinden van talent in het data vakgebied voor bijna elke sector uitdagend. Terwijl er wel een groeiende behoefte is om deze kennis te borgen, zo ook in de sport. Hoe zorg je er als sportbond voor dat je over de juiste interne data kennis beschikt?

Er zijn twee opties om als sportbond de juiste specialistische kennis en vaardigheden op het gebied van data binnen te halen. Ten eerste kan je starten met het opleiden van huidige medewerkers in meer data gerichte functies. Dit is niet altijd passend en wenselijk vanuit deze bestaande werknemer. Ook kan een bond kiezen voor het aantrekken van nieuw en meer specialistisch datatalent. Op dat moment krijg je te maken met de uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Hier kan je als sportbond op anticiperen door in een vroeg stadium te starten met communicatie richting talent op datagebied. Vanuit de sport is er al een logische route vanaf sport gerelateerde opleidingen richting het werkveld. Vanuit stages stromen studenten door richting banen in de sport. Met datastudenten is deze verbinding er nog niet. Terwijl zij naast de juiste uitdaging en ontwikkeling, ook op zoek zijn naar werk met maatschappelijke impact. Laat dat nou net een van de eigenschappen zijn van werken in de sport.

Neem daarom als sportbond vroeg in de loopbaan van datatalent het initiatief om in contact te komen. Daarmee stel je de sport in de toekomst ook in staat om te concurreren met andere sectoren, en te worden overwogen bij het kiezen van een baan. Er zijn verschillende mogelijkheden om de potentie van een datastudent voor je in te zetten:

  1. Inzet van een data stagiair: Een student gaat aan de slag met een data vraagstuk of onderzoeksvraag binnen de context van een sportbond. Dit kan een opdracht zijn die jullie al hebben liggen. Ook kan je de ruimte laten bij een student om een passend vraagstuk in te brengen en te onderzoeken.
  2. Inzet van een data werkstudent: Een student die naast zijn opleiding graag wat wil verdienen door middel van het uitvoeren van studie gerelateerd werk.Deze student is niet gebonden aan een vaste stageperiode, maar moet rekening houden met studiedagen.
  3. Inzet van een data alumni: Een junior dataspecialist die gemotiveerd is om aan de slag te gaan met een eerste baan na het verlaten van de studiebanken. Iemand met een frisse blik, die graag de geleerde kennis in de praktijk wil brengen.

Welke optie past bij mijn bond?

De keuze voor welke optie je als bond inzet, is afhankelijk van een aantal factoren. Dit gaat bijvoorbeeld over de beschikbare ruimte in het budget, de beschikbare begeleiding binnen de bond, en de tijdsduur van de opdracht of het vraagstuk. Dit biedt mogelijkheden voor verschillende bonden.

De tijdelijke inzet van datastudenten zal in de toekomst leiden tot een meer duurzame verbinding, en een logische route voor data kennis en kunde richting de sportsector. Start jij vandaag nog met het vroegtijdig verbinden van datatalent aan je sportbond?

Voorbeeld: Universiteit Utrecht – Utrecht Data School

De Universiteit Utrecht, waarbinnen de Utrecht Data School is gevestigd, is een voorbeeld van een opleidingsinstituut waar de eerste contacten op datagebied mee zijn gelegd. Voor de bovengenoemde drie opties ziet de uitwerking er als volgt uit:

Vanuit twee data gerelateerde opleidingen van de Universiteit Utrecht zet de Utrecht Data School stagiairs in bij verschillende organisaties. Dit gaat om de meer technische master Applied data science, en de maatschappelijk gerichte master New media & digital culture met een datatrack waarbinnen ruimte is voor een stage. De Utrecht Data School kan hierbij ook een rol spelen in de begeleiding van een stagiair, wanneer dit vanuit de organisatie wenselijk is. Als organisatie lever je een document aan met informatie over je organisatie en de stageopdracht. Tijdens de wervingsperiode wordt dit document gedeeld met de studenten, die zo in contact kunnen komen met een geschikte stageplek.

Ook zijn er binnen de Universiteit Utrecht mogelijkheden voor het uitzetten van een vacature richting data werkstudenten of alumni. Voor een werkstudent kan je een vacature plaatsen in de vacaturebank. Voor de net-afgestuurde studenten kan je gebruik maken van een aantal LinkedIn-groepen. Zo is er een groep voor Jonge alumni, en een algemene groep voor alle alumni van de universiteit. Veel opleidingsinstituten hebben ook een career service die je op weg kan helpen met het contact richting studenten.

Deel dit artikel op social media: