Sportdeelname Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport Sportverenigingen Sportbonden

Waterpoloër Luijkx: Het binnenbad is weer geopend, maar voorlopig blijft het bij baantjes zwemmen

26 mei 2021
Waterpoloer Luijkx Het binnenbad is weer geopend, maar voorlopig blijft het bij baantjes zwemmen

(foto: Saskia de Fouw)

Bij de Bredase zwemvereniging SBC2000 zijn ze blij met de versoepelingen voor de sport, die het kabinet vorige week afkondigde. Sindsdien zijn de binnenzwembaden geopend en kunnen de leden trainen in het warme binnenbad. Nu we weer binnen mogen sporten, moet ook de anderhalve meter afstand gewaarborgd blijven, vertelt waterpoloër Juriaan Luijkx.

Dankzij de versoepelingen, die op 28 mei door het kabinet zijn aangekondigd, mag Juriaan vanaf 5 juni weer met zijn team waterpoloën. 
Klik hier voor de versoepelingen voor de sport per 5 juni.

Waterpoloër Juriaan Luijkx (25) is al sinds zijn elfde lid van de Bredase zwemvereniging SBC2000. Hij is actief als vrijwilliger en coach, en speelt sinds zijn zestiende in het heren 1 team, dat derde klasse bond speelt. Hij omschrijft zijn team als een hechte en gezellige groep, dat fanatiek wedstrijden speelt. "Daarom was het heel vreemd om vanwege de coronamaatregelen mijn teamgenoten, die ik daarvoor drie keer per week zag tijdens trainingen en wedstrijden, ineens een paar maanden niet meer te zien."

Koud badwater

In overleg met de gemeente opende het Bredase buitenbad Wolfslaar op 1 april haar deuren. Een maand eerder dan normaal, zodat zwemliefhebbers weer in het buitenbad konden sporten. Voor de jeugdleden onder de dertien jaar was dat eigenlijk te koud, vertelt Luijkx. "De jongste leden zijn nog zo klein, die gingen met een wetsuit het water in."

Ook mocht hij zelf weer twee keer per week baantjes trekken in het 50-meter bad. Dat is heel wat anders dan waterpolo, stelt Luijkx, die desondanks blij was om het water eindelijk weer aan te kunnen raken.  

We kunnen nu weer zwemmen en trainen, maar we weten niet wanneer de wedstrijden weer beginnen

Tussen wal en schip

Nu er weer gezwommen kan worden, valt Luijkx toch tussen wal en schip: met zijn 25 jaar behoort de waterpoloër tot de jongvolwassenen en mocht hij volgens de coronaregels sporten in een team toen het buitenbad weer openging. Maar omdat zijn teamgenoten uit het heren 1 team bijna allemaal boven de 27 jaar zijn en dus niet mochten teamsporten, bleef het bij baantjes trekken en afstand houden.

"Ik viel aan de goede kant, maar ik had er niet zoveel aan. En nu we weer binnen mogen trainen, moet ook weer de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijven. Dus ook nu blijft het voor mij voorlopig bij baantjes zwemmen. Ik kan er eigenlijk net niets mee, hoewel het warme water wel lekker is."

Landtrainingen

De trainingen in het buitenbad hebben zijn vruchten al afgeworpen, vertelt Luijkx. "Want ik was zeker minder fit toen ik weer begon. Bij wedstrijd op hoog niveau zou ik veel vaker moeten wisselen." Voordat het buitenbad opende deed Luijkx met een teamgenoot aan bootcamp en een enkele keer liep hij hard. Daarnaast bood de zwembond online video’s aan met oefeningen, die Luijkx zo nu en dan thuis deed.

Waterpolo760

Juriaan weer in actie (foto: Thérèse Sterrenberg)

Zijn teamgenoten zag hij lange tijd weinig, ze waren online niet erg actief. "Iedereen was al dagelijks aan het beeldbellen. Dan heb je geen zin om dat ’s avonds ook nog eens te doen", zegt Luijkx. In februari startten de landtrainingen bij de jeugd, waarbij hij aansloot en daar onder andere weer potjes trefbal kon spelen. "Het was gewoon fijn om die bal weer aan te raken en een leuke overbruggingsperiode om toch wat te doen en weer wat mensen te zien en spreken." 

In het voorjaar wil je juist nieuwe leden aantrekken, maar we kunnen niets organiseren

Nieuwe leden

Voor de Bredase zwemvereniging SBC2000 is het door corona lastig om nieuwe leden aan te trekken, vertelt Luijkx. "Het aantal leden blijft redelijk stabiel, maar je wilt juist nieuwe leden aantrekken. Dat is lastig door corona. We organiseerden bijvoorbeeld in het voorjaar altijd twee dagen een scholentoernooi voor zo’n vijfhonderd basisschoolkinderen. Dat is net als vorig jaar afgelast vanwege corona. We hebben de hoop dat we later in het jaar nog iets kunnen organiseren, maar dat weten we nog niet."

Eindelijk weer potjes spelen

Al laten de potjes spelen nog even op zich wachten en blijft het voorlopig bij baantjes zwemmen, Luijkx is blij dat hij eindelijk weer in het water ligt en om zijn teamgenoten daar na lange tijd weer te treffen. "Een avond sporten, het sociale contact: dat miste ik vooral. Dat is de gezelligheid van onze vereniging. We kunnen nu weer zwemmen en trainen, maar we weten niet wanneer de wedstrijden weer beginnen. Lekker met de bal gooien, een teamsport spelen en het fysieke contact dat erbij hoort: dat is waarom we allemaal voor deze sport hebben gekozen."

Deel dit artikel op social media: