NOC*NSF Coronavirus en sport

Nederland tot stilstand gekomen

19 februari 2021
Nederland tot stilstand gekomen

Opnieuw blijkt uit onderzoek dat Nederland tot stilstand is gekomen. Waar in andere jaren de sportdeelname in januari vanwege ieders goede voornemens gemiddeld vier procent hoger was dan in december, is dat dit jaar niet het geval. Ook in januari blijkt dat net als in december minder dan de helft van de Nederlandse bevolking één keer per week aan sport heeft gedaan. Een grote groep kinderen sport zelfs helemaal niet meer.

Eerder onderzoek wijst uit dat grote groepen Nederlanders niet alleen en niet uit zichzelf gaan sporten en bewegen. Vaste trainingsgroepen, begeleiding door trainers en de sociale structuren van sportclubs zijn voor de meeste Nederlanders cruciaal om regelmatig te blijven sporten en bewegen.

Zeker driekwart van de kinderen was in januari 2020 nog actief aan het sporten, in januari van dit jaar geldt dat nog maar voor net iets meer dan de helft, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Dit is historisch laag. Een grote groep kinderen sport zelfs al maanden helemaal niet meer. Met name de sluiting - ook voor kinderen - van alle binnensportaccommodaties is daar een belangrijke oorzaak van.

Het zou mooi zijn als het kabinet de sport nu echt als deel van de oplossing voor de huidige gezondheidscrisis gaat zien
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

"En dat terwijl sporten voor kinderen en jongeren een geliefd tijdverdrijf is, als uitlaatklep voor hun energie en voor allerlei sociale ontmoetingen", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "Juist in de voor hen zo belangrijke levensfase waarin zij normaal gesproken belangrijke en vooral ook leuke sportervaringen en sportieve gewoontes opdoen, komt dat er nu veel te weinig van."

"Het gaat er om spannen. Met de eerste beweegcijfers over januari in de hand zien we dat belangrijke groepen Nederlanders al maanden lang veel te weinig bewegen. Het lijkt er op dat Nederland helemaal tot stilstand is gekomen. Het is maar de vraag of iedereen in staat is om de opgelopen bewegingsachterstand in te lopen, of dat we met zijn allen in de komende decennia de prijs van de nu al maanden durende te grote inactiviteit moeten betalen."

"Ik hoop dat de overheid er zich van bewust is dat het niet alleen belangrijk is om leerachterstanden in te halen, maar dat ook het lichaam nogal wat in te halen heeft. Het wordt daarom tijd dat we samen met de minister van Sport nadenken hoe we de deelname aan sport na de crisis weer minstens op het peil van voor de crisis kunnen brengen. Daar moeten we nu echt mee beginnen willen we op tijd over een goed stimuleringsplan beschikken."

Download

Download hier de rapportage over de sportdeelnamecijfers van januari. 

Eerder sportdeelnamecijfers vind je hier

Deel dit artikel op social media: