Sportdeelname Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport Campagne

81 jaar en nog drie keer per week squashen: ‘Gewoon doorgaan!’

Nicole Eyssen 25 augustus 2020
81 jaar en nog drie keer per week squashen: ‘Gewoon doorgaan!’

Theo Overmars is 81 jaar en al ruim vijftig jaar een fan van de squashsport.  Nog steeds speelt hij drie keer per week, alleen tijdens corona moest hij er een tijdje mee stoppen. "Dan merk je pas hoe belangrijk dat sporten is, ik ben zó blij dat ik - zij het met beperkingen - weer kan gaan sporten!"

Overmars kwam eind jaren '60 met de squashsport in aanraking, toen hij voor zijn werkgever werd uitgezonden naar Kenia en daar in een Engelse community woonde. "Die Engelsen hebben me daar voor het spel enthousiast gemaakt, en dat is altijd zo gebleven!" Toen hij enkele jaren later weer terugkwam naar Nederland, was het in eerste instantie niet zo eenvoudig om te blijven squashen. "In '74 ben ik in Amsterdam begonnen in het Frans Otten Stadion, maar toen we in '79 verhuisden naar Assen, toen moest ik écht op zoek naar een squashaccommodatie.

Eerst ging ik daarvoor naar Haren en Hoogezand, en uiteindelijk kwam er in Assen ook een squashgelegenheid. En daar speel ik nu nog steeds." Tussentijds was Overmars nog regelmatig voor projecten naar het buitenland, ook na zijn pensionering. "Maar squashen kon ik overal. Dus ben ik dat ook blijven doen. Tot rond mijn vijftigste heb ik ook competitie gespeeld, maar sindsdien niet meer. Hoeft ook niet, ik geniet er zo ook nog steeds van."

Corona

De uitbraak van het coronavirus en de daarmee samenhangende maatregelen verhinderden Overmars voor het eerst in zijn leven maandenlang om zijn favoriete spel te spelen. "Dat was een heel vervelende tijd, ja. Het squashen is écht belangrijk in mijn leven, ik speel drie keer per week, het geeft me regelmaat. Dat werd toen allemaal even on hold gezet. Ik kon mijn energie niet kwijt, dat vond ik wel moeilijk."

Toen het bericht kwam dat begin juli de sportaccommodaties weer voorzichtig hun deuren mochten openen, twijfelde hij ook niet lang. "Ik heb het sporten meteen weer opgepakt. Uiteraard, er waren nog wel behoorlijk wat beperkingen, maar het kon weer! Ik hou er ook echt wel rekening mee, hoor. Ik behoor immers qua leeftijd wel tot de risicogroep. Maar zoals we het nu beoefenen, houden we de risico's beperkt."

Goede techniek

Heeft hij goed gemerkt dat hij er een tijdje tussenuit was? "Het viel gelukkig mee! Na korte tijd had ik het gelukkig alweer redelijk onder de knie en kon ik weer sparren met mijn tegenstanders. Door de lange tijd dat ik de sport al speel is mijn techniek goed ingeslepen, en daarmee kan ik dan mijn conditieverlies een beetje opvangen. Inmiddels gaat het weer prima!" Overmars speelt drie keer per week: "Op dinsdag speel ik met een aantal dames, op donderdagavond hebben we een toss-avond, Daar spelen we dan een aantal uren onderling tegen elkaar en op zondagochtend doen we dat ook, maar dan is de groep deelnemers wat kleiner."

'Sport doet iets met je'

Dat sport iets met je doet, dat beaamt Overmars volmondig. "Het is een héél belangrijk deel van mijn leven! Door te squashen blijf ik ontzettend fit. Je moet het wel regelmatig blijven doen. Daarnaast geeft het mij structuur in mijn week. En ik vind het vooral leuk om ook jonge mensen wegwijs te maken in het squashen, mijn liefde voor de sport te delen en hen te laten merken hoe je door te trainen steeds beter wordt."

Het beoefenen van een sport heeft voor Theo ook nog een aantal belangrijke sociale componenten. "Het ontmoeten van mensen uit verschillende leeftijdsgroepen en achtergronden is voor mij een belangrijke motivatie om te blijven squashen. Daarnaast is voor mij het gevoel om ergens bij te horen essentieel. En tenslotte leer je te incasseren zonder, als het goed is, meteen agressief te reageren."

Deel dit artikel op social media: