Sportdeelname Voel je thuis in de sport

35 jaar AUNI-Toernooi: "Nog steeds geldt: iedereen kan samen sporten!"

2 juli 2020
35 jaar AUNI-Toernooi: "Nog steeds geldt: iedereen kan samen sporten!"

Vijfendertig jaar vindt er in Hengelo inmiddels een AUNI-Toernooi plaats. Niet dat de eerste editie ook nog maar lijkt op hoe het evenement er nu uitziet, maar toch zijn enkele dingen niet veranderd: de naamgever en organisator Auni Kandemir en de verbindende factor, die hij aan sport toekent. "Bij ons is nog steeds iedereen gelijk!"

Auni Kandemir was een jaar of twaalf, dertien, toen hij in 1982 samen met enkele andere jongens buurtvoetbal speelde in Hengelo en besloot een buurtvoetbaltoernooi te organiseren. "Ik had een paar prijzen gekocht, waarvoor ik het geld had aangevuld met mijn zakgeld. Ik vond het leuk om een toernooi te houden, en zo is het begonnen. Een jaar of twee later begon het tijdens het toernooi te regenen en hebben we de gemeente gebeld en gevraagd of we ons toernooi niet in een zaal mochten houden. Daar kregen we een akkoord op, en zo hielden we in 1985 ons eerste officiële AUNI-Toernooi in de sporthal."

De verbindende factor van sport is dat bij ons iedereen nog steeds gelijk is

Perfectionist

Nu, 35 jaar later, is het AUNI-Toernooi een landelijk evenement. Toch is Kandemir nog steeds de kartrekker. "Ik sta graag voor mensen klaar, vind het fijn als ze plezier hebben. En dat lukt nog steeds!" Kandemir is een perfectionist, hij probeert elk jaar na afloop van het toernooi te kijken wat er voor volgend jaar nog verbeterd kan worden. "Ik ben ook heel blij dat het toernooi tot zo'n groot evenement is uitgegroeid. We staan op de landelijke kalender met ons zaalvoetbaltoernooi, we hebben heel veel grote namen hier gezien, ofschoon we nog steeds geen geldprijzen uitkeren, maar prachtige bekers hebben, en het allerbelangrijkste: de grote eer om het AUNI-Toernooi te winnen."

Het team waarmee Kandemir inmiddels samenwerkt is in de loop der jaren wel wat groter geworden. Een vaste kern van tien à vijftien mensen is gedurende het jaar al druk met de voorbereidingen van het toernooi. Maar op de dag van het toernooi is er een groot team van vrijwilligers aanwezig om het evenement succesvol en professioneel te laten verlopen. Daartoe is er de laatste jaren ook een samenwerking met verschillende scholen, zoals ROC van Twente en Saxion.

Kandemir is trots op wat er nu staat. “Het toernooi heeft in de loop der jaren een grote maatschappelijk waarde verworven in onze multiculturele samenleving. Het geeft een voortreffelijk voorbeeld van integratie tussen verschillende doel- en bevolkingsgroepen en stimuleren veel jongeren om aan sport te doen. Sport wordt ingezet als middel tot bevordering van sociale integratie.”

Bekendheid

Het AUNI-Toernooi is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met nationale en internationale allure, zowel qua spelniveau als qua doelstelling (Fair Play & Respect). Het toernooi combineert voetbal op hoog niveau met een maatschappelijk doel: mensen van verschillende afkomst verenigen. Het AUNI-Toernooi is een begrip in Twente en ook ver daarbuiten bekend bij (zaal)voetbalminnend Nederland. “Tijdens dit Hengelose toernooi strijden teams binnen de lijnen, maar verbroederen ze buiten het veld. Vele nationaliteiten en culturen komen bij dit voetbalevenement samen. Teams uit alle hoeken van Nederland melden zich ieder jaar aan. Het toernooi behoort tot één van de grootste en populairste zaalvoetbaltoernooien van Nederland. Het is een evenement waar velen naar uitkijken.”

Auni Met Topspeler Kemal Gezer Van Kampioen El Ninios360

Auni Kandemir (links) met speler van het toernooi Kemal Gezer

Onze stichting heeft als doelstelling het bevorderen van de vriendschap tussen en integratie van verschillende culturen

Verbindende kracht

De verbindende kracht van het AUNI-Toernooi, wat al multicultureel was voordat het begrip bestond, zal zeker blijven bestaan! Als het aan Auni Kandemir ligt, dan wordt er dit jaar niet alleen een landelijk zaalvoetbaltoernooi in december gehouden, maar komt er ook een G-voetbaltoernooi in het voorjaar bij. "Vorig jaar hadden we daarvoor al plannen, maar toen wilden we het nog koppelen aan het grote evenement. Dames hebben we er wel al aan toegevoegd, en voor de jeugd hadden we een pauzewedstrijd. Maar voor het G-voetbal vinden we het mooier om dat apart te organiseren. We zouden het super vinden als dat dit jaar al lukt!"

Stichting VV&S AUNI
De organisatie van het AUNI-Toernooi is nu in handen van Stichting Vriendschap Verbroedering & Sport AUNI, afgekort Stichting VV&S AUNI. Kandemir: “De stichting heeft als doelstelling het bevorderen van de vriendschap tussen en integratie van verschillende culturen. Wij trachten dit doel onder meer te bereiken door het organiseren c.q. opstarten van diverse uiteenlopende projecten voor ouderen, jongeren, kinderen en/of hulpbehoevenden. Prachtig, toch?”

Deel dit artikel op social media: